Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 2000 руски ракети от началото на войната

Украйна
21:20 - 25 Март 2024
2634
Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 2000 руски ракети от началото на войната

Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 2000 руски крилати и други ракети, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия на украинската територия преди повече от две години. Това съобщи днес украинското министерство на отбраната.

"Това е резултат от титаничните усилия на украинските сили за противовъздушна отбраната. Хиляди животи бяха спасени чрез модерните системи за противовъздушна отбрана, предоставени ни от нашите партньори", пише министерството в публикация в Екс.

Министерството обаче не уточнява колко ракети и крилати ракети са успели да преминат през украинската система за противовъздушна отбрана. То не посочва и броя на прехванатите бойни дронове, които играят също важна роля във войната. 

Министерството повтори многократното искане на президента на Украйна Володимир Зеленски за доставянето на допълнителни системи за противовъздушна отбрана от западните съюзници на Украйна с цел по-добра защита на украинското население.

"Украйна все още се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, за да защити народа си от руския терор. Защото гражданската инфраструктура продължава да бъде основната цел на руските удари", казва украинското министерство на отбраната.