Проучване: Партията на Льо Пен печели изборите във Франция

Актуални новини
08:08 - 19 Юни 2024
2526
Проучване: Партията на Льо Пен печели изборите във Франция

Френската крайнодясна партия "Национален сбор" получава най-голяма подкрепа за първия тур на предстоящите парламентарни избори, сочат резултатите от ново проучване на общественото мнение, предаде Ройтерс.

Респондентите, които заявяват, че биха подкрепили "Национален сбор" на вота възлизат на 34%. В анкетата на социологическа агенция "Харис интерактив", направена на 9 и 10 юни за сп. "Челинджис", "Националният сбор" има малко по-голяма преднина в сравнение с други, неотдавнашни проучвания на общественото мнение.

На второ място се класира лявата коалиция "Нов народен фронт", която е подкрепена от 22% от анкетираните. Центристкият лагер на президента Еманюел Макрон заема на трета позиция с 19%.

29-годишният евродепутат Жордан Бардела е председател на френската крайнодясна партия "Национален сбор". Той е първият лидер на тази партия, който не е представител на политическата династия Льо Пен. Дъщерята на Жан-Мари льо Пен - Марин оглави партията през 2011 г., след като баща й се оттегли от лидерския пост след 40 години начело на формацията. Самата Марин льо Пен се смята за председател в сянка. Тя се оттегли от лидерския пост преди две години, за да се съсредоточи върху президентската си кампания и за да предаде на "Националния сбор" по-модерно лице.