Проучване: "Спутник V" е двойно по-ефикасна от „Пфайзер” срещу Омикрон

Изследването е било проведено от 12 италиански учени в лаборатория в Рим

ЕС
13:47 - 20 Януари 2022
2695
Проучване: "Спутник V" е двойно по-ефикасна от „Пфайзер” срещу Омикрон

Руската ваксина "Спутник V" е двойно по-ефикасна от тази на „Пфайзер” по отношение на варианта Омикрон на коронавируса. Това е заключението от съвместно италианско-руско проучване на Националния институт по заразни болести "Лазаро Спаланцани", Изследователския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея" и Държавния медицински университет в Москва, съобщава "Спутник".

Изследването е било проведено от 12 италиански учени в лаборатория в Рим. Те са използвали проби от кръвна плазма на ваксинирани лица с една от двете ваксини, които са имали сходни нива на антитела IgG (имуноглобулин G), както и еднаква неутрализираща дейност спрямо изначалния вариант на коронавируса, открит в Ухан.

Проучването показва, че в сравнение с ваксината на „Пфайзер”, "Спутник V" има 2,1 пъти повече неутрализиращи антитела срещу Омикрон по принцип, както и 2,6 пъти повече антитела три месеца след ваксинация.

Изследователите посочват, че руската ваксина неутрализира новия вариант на коронавируса, тъй като създава по-силен имунен отговор, който се дължи на високото ниво на антитела.

Оказва се, че при 25% от пробите с най-високи нива на IgG всички ваксинирани със "Спутник V" са имали тези антитела, спрямо 83,3% от групата на „Пфайзер”. Общо при 74,2% от пробите кръвна плазма на "Спутник V" е неутрализиран успешно вариантът Омикрон срещу 56,9% на „Пфайзер”.

Относно причините, поради които руската ваксина предизвиква подобен имунен отговор към Омикрон, изследването сочи, че те се дължат на няколко фактора. Един от тях е производството на много по-широк спектър от неутрализиращи антитела. Освен това "Спутник V" използва два различни вектора, базирани на човешкия аденовирус, които имитират по-добре инфекцията.