Проучване: Спад в подкрепата за Тръмп сред независимите гласоподаватели

САЩ
08:38 - 18 Юни 2024
2343
Проучване: Спад в подкрепата за Тръмп сред независимите гласоподаватели

След като съдебните заседатели в Ню Йорк признаха бившият президент Доналд Тръмп за виновен миналия месец по всичките 34 обвинения в делото за пари срещу мълчание, присъдата е насрочена за 11 юли. Това е точно 4 дни преди Националната конвенция на Републиканския национален комитет, когато вероятно Доналд Тръмп официално ще бъде номиниран като кандидат за президент от Републиканската партия.

Проучване на "Политико"/Ипсос показва обаче, че след делото за тайните пари 21% от независимите избиратели може би са по-малко склонни да гласуват за него.

Според анкетата присъдата на Доналд Тръмп по делото може би ще повлияе върху  21% от независимите  гласоподаватели, които заявяват, че това ги прави по-малко склонни да подкрепят бившия президент.

5 на сто от тях обаче и след присъдата казват, че по-вероятно ще гласуват за него. От републиканците  едва 7% се колебаят в подкрепата си за Тръмп, но за 41 на сто присъдата не може да повлияе на избора им.

28% заявяват, че осъдителната присъда не е важна за начина, по който ще гласуват.

За 67 на сто процесът не е справедлив и присъдата не е "резултат от справедлив и безпристрастен съдебен процес". Същото мнение споделят и  27% от независимите и 5% от демократите.

Проучването показва още, че за 63 на сто от републиканците президентът Байдън е пряко замесен в решението на окръжния прокурор на Манхатън да заведе дело срещу Тръмп в щата Ню Йорк. 23 процента от независимите  споделят същото мнение.