Проучване: Уелс иска обратно в ЕС

Новини
14:09 - 21 Януари 2021
1449
Проучване: Уелс иска обратно в ЕС

Според ново проучване на общественото мнение, Уелс би гласувал да се присъедини към Европейския съюз.

Проучване на ITV Уелс установи, че 44% биха гласували за присъединяване към ЕС, с 38% биха гласували против, пише news.bg.

Уелс гласува малко за напускане на Европейския съюз на референдума през 2016 г. и социологическото проучване показва лек завой към проевропейската позиция, като 12% от гласувалите за Брекзит сега казват, че определено ще гласуват за присъединяване.

Резултатите от анкетата показват връзка между отношението към ЕС и лоялността на партиите. От гласувалите за консерватори на общите избори през 2019 г. 80% биха гласували против повторното присъединяване, докато 69% от гласувалите за лейбъристите биха гласували "За", както и 74% от поддръжниците на Plaid Cymru.

Проучването показва, че макар подкрепата за идеята за независимост на Уелс да е нараснала през последните две години, цифрите са се стабилизирали, като 22% подкрепят, 53% са срещу и 25%, които не са сигурни.

Чувството на хората за национална идентичност е основен фактор в отношението им към ЕС и уелската независимост. Когато бъдат помолени да изберат само една националност, повече хора казаха, че са уелсци, отколкото казаха, че са британци.

Според анкетата 45% се определят като уелсци, 41% се определят като британци, а 6% се определят като англичани. Докато 1% се идентифицират като шотландци, 1% се идентифицират като ирландци, 3% като други, а 3% не знаят.

Проучването на Уелския политически барометър за ITV Cymru Wales и университета в Кардиф е извършено от YouGov от 11-14 януари 2021 г.

*Англичаните завладеят Уелс през 1282 г., когато на власт в Англия е Едуард I. За да умиротвори уелското население, той присъжда на своя син Едуард II титлата уелски принц през 1301 г. Традиция първородният син да получава титлата принц на Уелс е валидна и днес, като понастоящем принц на Уелс е принц Чарлз.

През 1955 г. кралица Елизабет II обявява Кардиф за столица на Уелс, през Средновековието сградата на Уелския парламент е в град Карнарвън, като традицията е поставена от Оуайн Глиндур, провъзгласен за Принц на Уелс през 1404 г. в присъствието на гости от Франция, Испания и Шотландия, единственият период, когато Уелс е независима държава със собствено управление.