Провал : Руската сонда се разби в Луната

Два дни преди руското технологично творение да стигне до крайната си точка, то катастрофира в неразчетена орбита

Новини
15:02 - 20 Август 2023
3331
Провал: Руската сонда се разби в Луната

"Роскосмос" официално съобщи, че сондата Луна-25 е преминала в неразчетена орбита, ударила се е в Луната и е прекратила своето съществуане. С това се слага край на първия руски опит да се изпрати апарат на спътника от 1976 г.

"Роскосмос" съобщи вчера, че сондата "Луна-25" е отказала да изпълни команда да се позиционира в орбита около Луната преди кацане. Това се е случило в 14.10 ч. На сондата е възникнала извънредна ситуация, която не е позволила да се изпълни маневра със зададените параметри. "В момента специалистите анализират ситуацията", съобщи "Роскосмос", а малко след това стана ясно, че въобще няма връзка с нея. 

На 11 август Русия изстреля първата си сонда към Луната от почти 50 години насам - мисия, която имаше за цел да даде нов тласък на космическия сектор на страната.  Роскосмос очакваше сондата да кацне на Луната в понеделник, 21 август.

Космическият апарат, който би трябвало да остане на Луната в продължение на една година, имаше за задача да "вземе проби и да анализира почвата", както и да "проведе дългосрочни научни изследвания", заявиха от руската космическа агенция.