Проваленият мач за Суперкупата на Турция стана международен скандал

"Галатасарай" и "Фенербахче" трябваше да играят за трофея в Риад, Саудитска Арабия

Спорт
10:30 - 30 Декември 2023
4216
Проваленият мач за Суперкупата на Турция стана международен скандал

Скандалът с проваления мач за Суперкупата на Турция набира огромна сила в южната ни съседка. Снощи отборите на "Галатасарай" и "Фенербахче" трябваше да играят за трофея в Риад (Саудитска Арабия), но очакваният с огромен интерес двубой така и не се състоя. Двата тима отказаха да излязат на терена, след като домакините не им бяха позволили да честват 100-годишнината от революционните реформи, въведени от Мустафа Кемал Ататюрк, които се считат за начало на модерна Турция.

Предвидено бе да се изпълни турският химн, футболистите да носят фланелки с лика на Ататюрк, да бъде изложен негов портрет и транспарант, на който да бъде изписано мотото на основателя на турската държава: "Мир в страната и в целия свят...".

Всичко това бе отказано от страна на домакините и в резултат двата тима останаха в хотелите си и не тръгнаха към стадион "Ал Авал Парк". За момента няма официално становище за причината за отказа, но най-вероятно е, тъй като въпросният лозунг е бил счетен за политически и не съответствал на условията, поставени от организаторите на мача. В турските медии се твърди, че ключът за отказа била думата "мир" в лозунга, която се сторила на саудитците като пристрастен знак за продължаващите войни.

Решението на домакините от Саудитска Арабия резонно предизвика гнева на цяла Турция, където има непоклатимо уважение към личността на Ататюрк. От турската футболна федерация обясниха, че при извънредните преговори преди мача се е стигнало до споразумение все пак да бъде развято турското знаме, да бъде изпълнен химнът на страната и да има едноминутно мълчание в памет на загиналите турски войници. Всичко това в крайна сметка било отказано от саудитска страна.

В резултат се стигна до впечатляваща солидарност в турския футбол. Президентите на големите съперници "Фенербахче" и "Галатасарай" пуснаха общо изявление, в което благодариха на турската федерация за усилията и обясниха, че са стигнали до съвместно решение да не излязат за мача, след като паметта на Ататюрк няма да бъде почетена. А третият голям истанбулски отбор (и също техен съперник) - "Бешикташ", предложи да предостави своя стадион на двата отбора, за да бъде изигран там отложеният двубой.

"Вратата ни е отворена! Заради 100-годишнината от нашата Република. Очакваме феновете на Ататюрк в Долмабахче с турски знамена, за да изиграем финала на суперкупата, който тази година ще се играе на подходяща дата, в нашия квартал Атагис, на най-красивия стадион в света", се казва в съобщението на "Бешикташ". Все пак срещата ще се проведе на Олимпийския стадион "Кемал Ататюрк" в Истанбул или на стадиона на "Самсунспор", като датата още не е уточнена.

Отношенията между Турция и Саудитска Арабия са обтегнати от 2018 г. насам заради убийството на журналиста и критик на саудитското кралско семейство Джамал Кашоги в посолството на Саудитска Арабия в Турция. Счита се, че поръчител е именно човек от кралската фамилия. Това престъпление постави Саудитска Арабия в международна изолация, от която страната се опитва да излезе в последните години чрез организиране на редица спортни събития, включително футболни мачове. Саудитска Арабия също така се очертава и най-вероятен домакин на Мондиал 2034, тъй като е единствен кандидат.

Дори се появиха критики към турското правителство, че изобщо е решило да проведе двубоя за суперкупата в Саудитска Арабия.