Провалиха се преговорите за "Карфур"

Компанията Alimentation Couche-Tard оттегли офертата си за 16,2 млрд. евро за покупка на веригата супермаркети

Новини
15:48 - 18 Януари 2021
3131
Провалиха се преговорите за "Карфур"

Акциите на френската верига супермаркети "Карфур" поевтиняват с над 6% след провал на преговорите за нейното придобиване от канадския конкурент Alimentation Couche-Tard.

Компанията Alimentation Couche-Tard оттегли офертата си на стойност 16,2 млрд. евро за покупка на "Карфур", след като се оказа, че френското правителство е против сделката, цитирайки притеснения, свързани с продоволствената сигурност, въпреки че двете компании заявиха, че ще продължат да работят по възможностите за партньорство.

Couche-Tard е канадски мултинационален оператор на магазини, като компанията има 15 000 магазина в Канада, САЩ, Мексико, Ирландия, Норвегия, Швеция, Дания, Естония, Латвия, Литва, Полша, Русия, Япония, Китай и Индонезия.

Анализатори от инвестиционна банка Citigoup заявиха, че все още има шанс "Карфур" и Couche-Tard да възобновят преговорите на по-късна дата, както и възможността за сделка за сливане между "Карфур" и френския конкурент Casino.

Новината за провалената сделка провокира силен спад на акциите на "Карфур" с близо 6,5%, което се отрази негативно на общия френски фондов индекс CAC 40, който се понижава с 0,2% на борсата в Париж.