Провалиха се разговорите за Брекзит

Възможно е да се стигне до втори референдум

Новини
15:23 - 17 Май 2019
1447
Провалиха се разговорите за Брекзит

Лейбъристите се оттеглиха от разговорите за Брекзит, след като лидерът им, Джеръми Корбин, изпрати в петък писмо на Тереза Мей, в което се казва, че липсата на прогрес и правителствената нестабилност, показват, че дискусиите вече са „стигнали прекалено далече”.  

Корбин допълни, че разговорите, целта на които беше да се намери компромисно решение за плана за Брекзит, са били провалени от липсата на обща цел и притесненията дали наследникът на Тереза Мей ще се придържа към някаква сключена сделка.

При това положение Мей и Корбин ще преминат към втора фаза, която има за цел да се постигне съгласие за процедура от гласувания в парламента в опит за постигане на консенсус.

Според влиятелния лейбъристки депутат Хилари Бен, при провал на преговорите между правителството и опозицията, е вероятно да се стигне до нов референдум за членството на страната в ЕС.

"Има само два възможни изхода от кризата около Брекзит: или парламентът ще приеме споразумение за излизането от ЕС, или ще трябва отново да се обърнем към британския народ и да го помолим да направи избор. И аз мисля, че перспективата за потвърдителен референдум става по-близка, въпреки че за това все още няма мнозинство в парламента", каза Бен.