Провъзгласиха София за Световна столица на спорта

Знамето и символичната щафета с титлата бяха връчени в Европарламента в присъствието на знаменити български шампиони

Актуални новини
21:10 - 07 Декември 2023
3128
Провъзгласиха София за Световна столица на спорта

С тържествена церемония София бе официално провъзгласена за Световна столица на спорта през 2024 г. Над 400 души в препълнената Голяма зала на Европейския парламент в Брюксел избухнаха в аплодисменти в мига, в който представители на турския град Коня предадоха на българската столица символичната щафета и знамето в присъствието на част от най-популярните и обичани български шампиони, спомогнали през годините българската столица да получи престижната титла: Стойка Кръстева, Ренета Камберова, Александра Фейгин. Специално място в делегацията имаше председателят на оргкомитета на София'2024 Йорданка Фандъкова, която заради силната си отдаденост на инициативата „столица на спорта" наскоро бе обявена за почетен председател на Асоциацията на Европейските градове и столици на спорта АCES Europe със специално място в президиума на организацията.

До знамето бяха още евродепутатът Андрей Ковачев – един от основните двигатели в обхващащия масовия спорт проект, Анатоли Илиев и Дамян Диков – съответно зам.-председател и изпълнителен директор на „София – европейска столица на спорта", хората от екипа на Фондацията, осъществяващи оперативната дейност по инициативата в България, както и Десислава Темелкова – директор Дирекция „Спорт и младежки дейности" към Столична община.

Стотиците присъстващи изгледаха колоритния клип, с който София показа нагледно направеното досега по инициативата и маркира намеренията си през следващата година. Видеопосланието изтъква основните приоритети по отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи.

„Искам да благодаря и да поздравя всички, които имат принос за титлата. За нас това е голямо признание и оценка, за това, което бе направено през последните 5 години като европейска столица на спорта и вярвам, че София ще бъде и една от най-добрите световни столици на спорта. Приемаме това знаме и отговорността да направим всичко възможно за да стане нашият град още по-красив, спортен и модерен, а жителите му да бъдат още по-активни, здрави и динамични," обяви Анатоли Илиев, а думите му бяха изпратени с продължителни аплодисменти в залата.

На събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати, бизнесмени, хора на изкуствата. Отчет за дейността си направиха членовете Управителния борд на АCES Europe, сред които е и Анатоли Илиев. Базираната в Брюксел нестопанската организация всяка година определя световна и европейска столица, град, общност и селище на спорта.

Пред препълнената зала Йорданка Фандъкова изнесе прочувствена реч, дълго аплодирана от присъстващите. „За мен е чест в качеството ми на почетен президент на ACES Europe да ви приветствам и да ви благодаря за всичко, което правите за масовия спорт. Поздравявам ръководителите и екипа на организацията, която повече от 20 години обединява столици и градове с хуманната идея да насърчава спорта за всички. Тази организация ни помага да изградим мрежа от единомишленици. Поздравявам всички вас, които днес получавате титлите и ще ги защитавате цяла година. Вие вече сте успешни, защото приобщавате, тъй като спортът събира хората, помага за един мирен свята, помага за превенция от различни зависимости. Всички вярваме, че спортът е силата, която ни свързва за да работим за един по-добър свят, за по-добра Европа. София вече 5 години е носител на титлата „европейска столица на спорта". Създадохме партньорства и приятелства чрез един успешен модел. Благодаря на великите спортисти, които ни подкрепиха през годините, специално на тези големи шампиони, които са днес тук с нас в Брюксел. Благодаря и на екипа на Фондацията, която увлече с дейността си хиляди не само в София, но и в други български градове. Следващата година е олимпийска и по този повод в много училища ще се организират олимпийски дни. На добър час, София, като световна столица на спорта," каза Фандъкова.

Веднага след това Андрей Ковачев приветства присъстващите и прочете специално послание от българския еврокомисар Илияна Иванова. „Тази инициатива е отличен пример и начин да промотираме спорта за всички. Специални благодарности за последните носители на титлите, за тяхната отдаденост през тази година," са казва в приветствието.

„Благодаря на София за това, че бе за пример като европейска столица на спорта. С удоволствие констатираме, че в подготовката и изпълнението на своите програми София е сред отличниците в сравнение с досегашните световно известни градове, заслужили това признание. Ние сме едно голямо семейство и при нас най-важното е приемствеността. Ето защо сме уверени, че София ще бъде една от най-активните и световни столици на спорта," каза Джан Франческо Лупатели, основател и президент на АCES Europe. „Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата. С избора си през 2024 г., София се нареди до градове, които в последните десетилетия са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства на територията на тези градове," каза още Лупатели.