Проверка на Lupa.bg: Цената на олиото гони тази на ракийката

Новини
18:45 - 27 Април 2021
5631
Проверка на Lupa.bg: Цената на олиото гони тази на ракийката

Цената на олиото в столицата непрекъснато се увеличава и скоро се очаква тя да достигне цената на ракията.

Проверка на медията ни показа, че олиото се продава на цена на 4 лв., като на повечето места то вече дори минава и петицата за литър.

Поради факта, че мазната течност е от важно значение при готвенето във всяка къща, търговците очакват цената му да се вдига още. 

Домакинствата няма с какво да заменят олиото при готвене, затова искат не искат вадят петачката за него.

Lupa.bg припомня, че слънчогледовата течност се търгуваше под 2 лв доскоро. 

Шоковото увеличение на важния продукт засяга най-вече пенсионерите, които трудно могат да извадят такава сума за бутилка олио.

Касиерките по магазините бяха категорични пред Lupa.bg, че често получават въпроси защото цената на олиото се покачи така рязко.

Причината е в ниските добиви на слънчогледа тази година заради сушата.

В Добруджа земеделците отчитат среден добив от 186 кг/дка за областта и е по-нисък от този за страната, който е 202 кг/дка. Обичайно от маслодайната култура в областта се получават над 300 килограма от декар. От някои полета в област Добрич тази година е прибирана реколта от 80-100 кг/дка, коментира агроном.

„Основният доставчик на слънчоглед в световен мащаб, са страните от Черноморския басейн – България, Румъния, Украйна, Русия и навсякъде наблюдаваме изключително по-малка жътва в сравнение със стандартната, която е причината за по-високата цена на суровината“, коментира Георги Веселинов – търговски директор на фабриката в с. Карапелит. Според него обаче „Няма да видим рекордна цена на рафта. Все пак има определен праг на цената, който е поносим“.