Проверка на Lupa.bg: Действат ли още "Наглите"?

Полицията твърди, че се е справила с отвличанията

Новини
12:20 - 09 Май 2024
15955
Проверка на Lupa.bg: Действат ли още "Наглите"?

Спряха ли отвличанията на хора за пари в държавата ни - информацията е противоречива. Проверка на Lupa.bg показа, че криминалистите твърдят, че са се справили с този проблем, а в момента ченгетата се борят със съвсем различен вид престъпления. 

Проверка на медията ни в криминалните регистри обаче показа, че отвличания не липсват и се случват по 2-3 в месеца. Данните сочат, че повечето похищения от този вид са на сексуална и любовна основа, а не за откуп. По-рядко обаче има и престъпления тип "Наглите", при които се искат пари. 

В днешно време извършители на отвличания са най-често хора от ромския етнос, като често се случвало даден човек да бъде похитен два или три пъти. 

Сумите желани от криминалните фигури в днешно време обаче нямат нищо общо с това, което искала бандата на Ивайло Евтимов - Йожи. В повечето случаи похитителите са задържани от ченгетата, сочат данните на МВР.

Арестуваният Ивайло Евтимов – Йожи, който е един от тарторите на групата за отвличания, е бил най-старши сред бандитите.

В затвора, където е лежал от 1993 до 2004 г., се е ползвал с уважението на останалите и се твърди, че именно от там той създава групата за отвличане "Наглите". Тогава Йожи е известен тогава като магистрален грабител и заради улични грабежи е натикан в зандана.

Там той решава да направи банда, която да отвлича богати хора. Схемата затруднява страшно ченгетата, те успяват да се справят с "Наглите" когато те вече са натрупали страшни капитали от отвличания. Твърди се също, че имало и доста служители на МВР, замесени с бандата за отвличане. 

По друга информация, не Йожи, а много силен и известен в политиката човек седи зад "Наглите". До ден днешен никой не знае в кой са парите от тези престъпления. 

Проверка на Lupa.bg показва, че от много време Варнаенска област е лидер по отвличания на хора. Там жертви стават предимно представители на нежния пол, но не липсват и похитени мъже. 

Има изключително голямо увеличение на делата за убийства, изнасилвания, отвличания и други престъпления срещу личността, отчита Окръжен съд – Варна.

Общо 1703 наказателни дела са постъпили в Окръжен съд - Варна през 2023 г., като това е с 156 броя повече в сравнение с 2022 година. Данните съобщи заместник председателят на съда Иваничка Славкова, която представи годишен отчетен доклад за дейността на Наказателно отделение, което ръководи в Окръжен съд - Варна. Тя посочи, че през периода 96% от делата са свършени в тримесечен срок или 1316 дела. През 2023 година единствено при наказателните дела се бележи увеличение.