Проверка на Lupa.bg: Хотелиери газят правилата за Нова година

Общество
17:30 - 30 Ноември 2020
5000
Проверка на Lupa.bg: Хотелиери газят правилата за Нова година

Хотелиери, при това от най-големите вериги в страната, отказват да се подчинят на мерките на здравното министерство за ограничаване на коронавирусната епидемия и газят правилата. Най-големите нарушения, които може да доведат до нов трус за здравната система, се очертават за студентския празник на 8-и декември и за посрещането на така чаканата 2021-а година, сочи проверката на Lupa.bg. На много места големите купони с участието на редица попфолк, джаз и рок звезди не са отменени, а офертите валят от всевъзможни страници. 

Оказва се, че правилото за събиране на не повече от 15 души на едно място по никакъв начин не е трогнало хотелиерите и ресторантьорите, които се готвят за мощно посрещане на новата година. И обясняват, че са предвидили различни зали и ресторанти, в които да съберат клиентите си. Това обаче повдига въпроса за самите условия, при които нашенците, заявили почивката си по празниците между 30 и 1 януари, ще могат да се порадват на празничната програма. От друга страна, самите търговци на туристическата дейност, признават, че силно се надяват след 21-и декември (докогато е в сила заповедта на министър Костадин Ангелов - б.р.) мерките да бъдат облекчени и да няма никакви рестрикции за събирането на масите. 

На Златни пясъци, във Велинград и в планинските курорти с тузарските хотели са ангажирали почти всички нашумели изпълнители, а местата, тъй като са ограничени, бързо се изчерпват, сочи още проверката на Lupa.bg. Цените пък не са мръднали от миналата година, когато световна стагнация заради пандемия нямаше и новогодишно празненство се котира за най-малко 1000 лева при двучленно семейство без деца. С малчугани мизата може да скочи и до бон и половина. 

Иначе по-рано днес министърът на туризма и вицепремиер Марияна Николова изрази остро възмущение от намеренията на хотелиери да газят здравните заповеди и разпореди незабавни проверки, особено предвид студентските забави, които предстоят идната седмица.