Проверка на Lupa.bg: Къде изчезна делото "Митьо Очите"?

Няма съдия, който да иска да се изправи срещу Димитър Желязков

Новини
16:00 - 19 Юли 2024
2878
Проверка на Lupa.bg: Къде изчезна делото "Митьо Очите"?

Страх на съдиите да се изправят срещу несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите направи така, че дело срещу него да не може да тръгне никъде. Спор между съдилищата, които не искат да се занимават с казуса, направи така, че процесът да изчезне от графиците на съдебната ни система, показа проверка на Lupa.bg. 

Едва ли всичко което се случва е умишлено и се прави заради някаква далавера, в която участие има Митьо Очите. Но е факт, че здравенякът изкарва едно спокойно лято без да е нужно да се обяснява в съда. По наша информация, Димитър Желязков е извикан преди по-малко от месец в бившата сграда на спецсъда, именно за да бъде запознат с проблемите по делото срещу него.

Повече от година и нещо процесът се гледа от съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, а после мегаделото бе пренасочено към съдия Лилия Георгиева, защото се оказа, че има сериозна грешка.

Точно на съдия Георгиева се падна делото преди години, още когато съществуваше Специализираният наказателен съд. По закон само тя можеше да продължи да гледа казуса, но в началото това бе сгрешено. Въпреки, че Темида поправи грешката и делото се върна в ръцете на съдия Лидия Георгиева, но проблемите не спряха дотам.

Всичко беше нормално, докато съдийката не си направи самоотвод. Тогава делото се падна на съдия Иво Хинов, който от своя страна пък го е изпрати в Бургас. От Окръжния съд в Бургас твърдят неофициално, че процесът няма да се гледа там, но не знаят къде.

Най-вероятно делото ще се гледа от Софийски градски съд, но това ще се случи не по-рано от септември. 

Димитър Желязков - Митьо Очите е обвинен за ръководене на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Групата е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. в Бургас, Несебър, Слънчев бряг и Ямбол.

Снимка: Агнес Методиева