Проверка на Lupa.bg: Ресторантите масово отсвириха задължителния ПОС терминал

От няколко дни са длъжни да имат устройството за плащане с карта

Новини
13:20 - 06 Март 2024
133704
Проверка на Lupa.bg: Ресторантите масово отсвириха задължителния ПОС терминал

Ресторантите масово не са се снабдили с ПОС терминали, след като от началото на месеца това е изискване на държавата. Проверка на Lupa.bg показа обаче, че заведенията за хранене в по-голямата си част все още не предлагат тази услуга. 

Пред медията ни някои собственици се оправдаха, че така бранят интересите на сервитьорите си, защото при плащане с ПОС терминал те няма да могат да получават бакшиши. 

Глобите са все още много малки и така няма как да накарат собствениците да внедрят плащането с карта, коментират търговци пред медията ни. 

За физически лица, които не са търговци, глобата е между 100 и 500 лева, докато при едноличните търговци (ЕТ) и юридическите лица тя варира от 500 до 2000 лева.При повторно нарушение глобата се увеличава от 200 до 1000 лева за физическите лица и от 1000 до 4000 лева за юридически лица и ЕТ.

От 1 март тази година заведения, ресторанти и барове с две и повече звезди вече задължително трябва да разполагат с ПОС-терминал за разплащане.

Това се случва, след като в края на миналата година депутатите приеха промени в Закона за туризма.

С тях беше заложено, че в заведения за хранене и развлечения с категории - две, три, четири или пет звезди, е задължително да има осигурена възможност за плащане и чрез терминално устройство ПОС.

Уточнява се, че информация за това трябва да е поставена на видно за клиентите място в съответния обект.

Тепърва ще започнат сериозни проверки и налагане на глоби, категорични са контролните органи.