Проверка на Lupa.bg: Само румънците ли не палят горите си?

България, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Турция горят без война

Новини
13:26 - 14 Август 2024
3466
Проверка на Lupa.bg: Само румънците ли не палят горите си?

Балканите са в план на огъня без война, а заради уж неясни причини горят горите в България, Турция, Сърбия, Северна Македония и Гърция. Проверка на Lupa.bg показва, че горски пожари няма единствено в... Румъния. 

Северните ни съседи за сметка на това са и най-подготвени за гасене на подобен вид стихии, те изпращат с охота самолети и вертолети за гасене на пожари на всички съседни балкански страни, сочи информацията по световните медии.

Румъния изпрати втори контингент от пожарникари в Гърция, за да подпомогнат усилията за овладяване на горските пожари в регион Атика, Южна Гърция.

„След активирането на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз за реагиране при бедствия, румънското правителство реши да изпрати още 44 румънски пожарникари и четири противопожарни автомобила на екипите, които вече са в Гърция", посочи снощи румънският Главен инспекторат за управление на извънредни ситуации (IGSU). 

Справка показва, че в Румъния горят сгради, бензиностанции, но не и гори. Защо във всички други съседни държави природата изгаря?

Липсата на горски пожари на север от Дунав показва, че пламъците не тръгват от жегите и силното слънце, защото в Румъния то не е по-слабо, а огънят завзема територии заради човешка безотговорност и икономически интереси за добив на дървесина. 

Министърът на земеделието Георги Тахов съобщи, че 56% от пожарите са причинени от небрежност при боравене с огън, 36% - с неизвестна причина, 5% - умишлено, а 3% - от природни явления като мълнии.

Повече от 80% от пожарите възникват извън горските територии и след това се прехвърлят към тях.

Калин Стоянов обяви, че за умишлени пожари са образувани общо 12 досъдебни производства, но по-голямата част от пожарите са причинени от непредпазливост и немарливост.

През последната седмица в страната са възникнали над 50 пожара на площ от 40 хил. декара. Причините за интензивността им са природни и не могат да бъдат предвидени, подчерта Главчев. Въпреки извънредната ситуация, службите са реагирали на 250 сигнала за произшествия, ликвидирани са 204.

Главчев отбеляза, че тази година има много повече произшествия в сравнение с миналата година - с над 3000 повече.