Проверка на Lupa.bg в аптеките: Народът разграби и лекарствата със селен и витамин D

Новини
16:24 - 23 Март 2020
4471
Проверка на Lupa.bg в аптеките: Народът разграби и лекарствата със селен и витамин D

В аптеките в София все още липсват дългоочакваните маски, ръкавици и дезинфектанти, показа проверка на Lupa.bg. Фармацевтите вдигат рамене и обясняват, че тази седмица очакват най-после доставката на предпазните средства. Лекарствата със Селен и витамин D обаче също са изкупени, след като се чуха лекарски препоръки, че помагат в битката срещу коронавируса.    

Въпреки многото ни спиртоварни, спиртът също се оказа дефицитен на много места, макар че доскоро почистващото средство стоеше на рафтовете във фармацевтичните магазини. Хората се оплакват и от липсата на едни от най-търсените и най-обикновени лекарства - парацетамол и витамин С. На много места липсват дори сиропи за кашлица, като са останали само най-скъпите и тези с по-непопулярни марки.  

Проблемът си остава един и същ – дори да дойде доставка, няколко клиента, случили да пазаруват точно в този момент купуват големи количества и продуктите свършват.

„В момента, в който получим дезинфектант за ръце, тубичките свършват за нула време.“, споделиха фармацевти в аптека в столичен мол. Те обаче уточниха, че получават по 10-15 шишенца дезинфектант, така че няма как да стигне дори за ден.  

Мнозина от аптекарите смятат, че трябва да се въведе максимална бройка за предпазните средства, които да може да купува един човек, за да не се получава както винаги - едни да пълнят кашони, а други да не разполагат с нито една маска.