Проверка на Lupa.bg: Врачките станаха търговци, няма закон срещу тях

Актуални новини
18:00 - 29 Октомври 2020
2763
Проверка на Lupa.bg: Врачките станаха търговци, няма закон срещу тях

От много време врачки ни щурмуват от телевизионните екрани на кабеларките и вече толкова години никой не може да се справи с опасните гадателки, които чрез заблуждение могат да навредят сериозно на здравето на хората. От СЕМ потвърдиха пред Lupa.bg, че шарлатанките използват много хитрост, като няма начин как да им се противодейства. 

"До колкото няма противоречие със Закона за радио и телевизия на нас практиката ни е да ги следим откъм търговско слово. Повечето телевизии ги представят като "телепазар". По този начин минават хитро като търговска услуга. Не сме правили последните месеци наблюдение на такива предавания, затова не мога да ви кажа дали се е променила практиката. Но като е търговско слово, ние не можем да свършим нищо. Правили сме няколко опита за административно дисциплинарно производство в годините", каза пред Lupa.bg Емилия Станева, главен секретар на СЕМ.

"Гледаме дадено съдържание и го преценяваме на момента. Хората могат да водят дела срещу тях, но те доста добре успяват да използват дупките в закона", завърши Станева. 

Lupa.bg научи, че гадателките са от полза на собствениците на телевизии, защото те плащали тлъсти хонорари за времето, в което замазвали очите на хората.

За зрителите е опасно, защото много често възрастни хора се задоволяват да звъннат на гадателка, вместо да отидат на лекар, което понякога е фатално за живота им.

Във времето на коронавирус ясновидките са особено вредни и затова държавата трябва да намери начин да запълни дупките в закона, за да може СЕМ да си свърши работата.