Проверка показа: Затворът в Белене стана луксозен

Общество
16:03 - 16 Декември 2022
2538
Проверка показа: Затворът в Белене стана луксозен

Националният превантивен механизъм (НПМ) към омбудсмана на Републиката извърши проверка в затвора в Белене, която отчита, че постигнато подобрение на условията в него, съобщават от Министерството на правосъдието.

Посещението в затвора е извършено през ноември. В доклада от проверката се казва, че изцяло са ремонтирани зоната за повишена сигурност и трите корпуса на затвора, изцяло е подновена дограмата на спалните помещения, спазена е изискуемата квадратура от 4 кв. м. при настаняване на лицата.

Също така всяка сграда разполага със собствена столова, фитнес зала и тенис маса. На всеки етаж, за всяка група, има отделна баня с достъп до постоянно течаща топла вода. Във всяка група има обособен кухненски бокс. Спалните помещения са в добро състояние, със собствен санитарен възел.

В кухнята на затвора се поддържа необходимата хигиена, не са постъпили оплаквания за качеството или количеството на предоставяната храна. В училището на затвора се обучават около 50 лишени от свобода, като през тази учебна година за пръв път са открити и нови паралелки за обучение на ученици в 5-и, 6-и и 7-ми клас.

Екипът на омбудсмана е посетил още затворническо общежития от открит тип „Белене“, където се констатира трудова ангажираност на максимален брой лишени от свобода, и общежитие „Велико Търново“, като се отчита също цялостен напредък в подобряване условията на живот.

Отправят се препоръки към Министерството на правосъдието и Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ за отпускане на допълнителни финансови средства за саниране на сградния фонд и други дейности.

БТА припомня, че на 19 декември министърът на правосъдието Крум Зарков ще присъства на символична първа копка, с която ще започне изграждането на нов затвор и свързан с него учебен център. Той ще се намира в село Самораново и ще е първия построен затвор у нас от 60 години насам. Финансирането на новия затворнически комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година.