Проверяват кредит за Румен Вълка от ББР за 150 млн. лева

Налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, твърди комисията

Политика
14:21 - 09 Август 2024
1681
Проверяват кредит за Румен Вълка от ББР за 150 млн. лева

Антикорупционната комисия проверява кредит в размет на близо 150 млн. лв., отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) на фирми, свързани с Румен Гайтански - Вълка.

Проверяват се данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17 юни 2019 г., с който от банката на "Роудуей кънстракшън" е предоставен кредит в размер на 148.5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от "Пътстройинженеринг" АД.

Основен акционер в последното дружество е "Биомайнинг" АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Румен Гайтански-Вълка

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на "Роудуей кънстракшън" кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит, посочват от комисията.

Банката за развитие реализира 100% загуба от заема от 150 млн. лв., отпуснат на фирма на Вълка. Има данни, че "Кристална вода" АД получава със заем от "Био майнинг" АД значителни финансови средства. Установени са данни, че Гайтански е свързан и с управлението на "Кристална вода" АД. От анализа на събраната документация се установява, че "Кристална вода" АД се явява обезпечител по договор за кредит между "Търговска банка Д" и ТЕЦ "Варна" АД от 2019 г.

Установено е, че "Кристална вода" АД погасява задълженията на ТЕЦ "Варна" АД към "Търговска банка Д". Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството "Био майнинг" АД на "Кристална вода" АД.

Обект на разследване от Комисията за противодействие на корупцията е и осъществената през юли 2024 г. продажба на свързаната с Гайтански "Пътстройинженеринг" АД на регистрирано в Кърджали търговско дружество.

От събраните към момента документи и тяхното задълбочено изследване, налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата.

Вчера до медиите бе изпратено от анонимен електронен адрес писмо с документи, потвърждаващи заключенията на комисията, която днес оповестява публично информацията с обяснението, че е имало множество медийни запитвания.