Проверяват масово лекари и зъболекари

НЗОК ще следи дали медицинските лица спазват стриктно договорите си с Касата

Актуални новини
14:48 - 13 Юни 2019
3469
Проверяват масово лекари и зъболекари

Проверяват дали лекари и зъболекари изпълняват законно договорите си с НЗОК. Проверката е възложена от Върховната административна прокуратура, а с действията е ангажиран управителят на Здравната каса.

Предмет на проверката е дейността на лекари и зъболекари, както и лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ и национални центрове по проблемите на общественото здраве.

Контролните органите трябва да проверяват: отчетните документи, регламентирани в Националния рамков договор; наличието на плащания от задължително здравноосигурени лица на изпълнителите, както и техния размер и основание, когато е оказана медицинска или дентална помощ по договор с НЗОК.

При проверката ще бъдат разглеждани още договорите на медиците с други лечебни заведения и съответно дали разписаното в тях се спазва, както и дали платеното от пациентите отговаря на законните стандарти. 

Проверката трябва да се извърши в двумесечен срок, след което ВАП изисква да ѝ се представи обобщена информация за установените нарушения, предприетите мерки и наложените санкции.

Целта на инспекцията е да се гарантира правото на достъп до медицинска помощ.