Проверяват новите еврокомисари за конфликт на интереси

ЕС
11:19 - 03 Октомври 2024
1179
Проверяват новите еврокомисари за конфликт на интереси

Проверяват предложените за нови еврокомисари за конфликт на интереси. Това съобщават от Европейския парламент (ЕП).

Проверката ще бъде извършена от Комисия по правни въпроси към ЕП и следва да завърши до 18 октомври.

ЕП уточнява, че това се прави на закрити заседания, а резултатите ще бъдат оповестени, когато всички кандидати бъдат проверени.

Заявленията на кандидатите за техните интереси ще бъдат публикувани след края на проверката и преди началото на изслушванията в ресорните парламентарни комисии.

Уточнява се също така, че кандидатите трябва да посочат дали са в конфликт на интереси спрямо бъдещите си задължения в Европейската комисия.

ЕП реши също така изслушванията на кандидатите да се състоят между 4 и 12 ноември. Конкретната дата за всеки един бъдещ еврокомисар ще бъде определена на следващо заседание на Председателския съвет на ЕП.

Евродепутатите ще задават въпроси, ще оценяват и проверяват познанията по определени въпроси на всеки кандидат, а след това ще гласуват, обясни председателят на ЕП Роберта Мецола в социалната платформа Х (Туитър). „Това е европейската демокрация“, обобщи тя.

Ако някой от кандидатите не събере необходимите гласове, може да получи допълнителни писмени въпроси. Ако и тогава ЕП не е удовлетворен, е възможно да бъде поискано държавата, излъчила кандидата, да предложи ново име.

След приключване на изслушванията новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще представи списъка с комисарите и тяхната работна програма на пленарно заседание на ЕП.

Евродепутатите ще гласуват предложения състав, за чието утвърждаване е необходимо мнозинство от подадените гласове.

След като бъде избран съставят на новата ЕК, еврокомисарите се назначават официално от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство.

Очаква се цялата процедура да приключи в края на ноември, а ЕК да заработи на 1 декември 2024 г.