Проверяват съдиите, ловували в стопанство на Миню Стайков

Собственикът на "Винпром - Карнобат" беше задържан в началото на септември миналата година

Новини
17:02 - 28 Май 2019
1921
Проверяват съдиите, ловували в стопанство на Миню Стайков

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) проверява случая със съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Светослав Славов и Николай Гунчев, които са били на лов в стопанство, взето на концесия от фирма на обвиняемия бизнесмен Миню Стайков, съобщи Lex.bg.

"Получили сме сигнал и ИВСС ще изпълни правомощията си по закон", заявиха от институцията, но не съобщават кой е подателят на сигнала срещу двамата върховни съдии.

След огласяването на случая ВАС излезе с позиция, в която се посочва, че участието на двамата съдии в лов в дивечовъдното стопанство "Кабата" няма отношение към правораздавателната им дейност. Освен това в позицията се казваше, че двамата съдии имат редовни билети, разрешителни за притежание и употреба на ловно оръжие и са участвали в законно организиран лов.

Освен това имат право да ловуват на терирорията на цялата страна и не са длъжни да знаят кой е концесионер на стопанството.

В края на миналата година двамата са били на лов в стопанство "Кабата" край Бургас, което е отдадено на концесия на фирма на Миню Стайков. От 8 месеца той е в ареста по обвинения за данъчни престъпления и организирана престъпна група за незаконно производство на цигари.

Двамата съдии не познавали другите участници в груповия лов, а един от тях е адвокатът на фирмите на Стайков – Станислав Коев.

По закон ИВСС извършва т. нар. проверки за почтеност и конфликт на интереси на магистратите, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Ако установи нарушения, инспекторатът може да внесе във Висшия съдебен съвет предложение за започване на дисциплинарно производство.

Вчера Апелативният специализиран наказателен съд реши да остави окончателно в ареста Миню Стайков.

Собственикът на "Винпром - Карнобат" беше задържан в началото на септември миналата година, когато беше обвинен в ръководене на организирана престъпна група за данъчни престъпления и незаконно производство на цигари.

Дни преди да изтече законоустановеният срок за задържането му, спецпрокуратурата му повдигна нови обвинения - за злоупотреба с европари.

След това Стайков започна гладна стачка в знак на протест, а междувременно проверка показа, че в килията си държи запаси от храна и лекарства, за които няма позволение.