Провокация: Макетата отварят клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград

Общество
17:03 - 26 Октомври 2022
1922
Провокация: Макетата отварят клуб „Никола Вапцаров” в Благоевград

Македонски културен клуб се очаква да отвори врати в Благоевград тази неделя, 30 октомври. Той ще носи провокативното името на поета Никола Вапцаров, родом от Банско.

Общинският съвет в Благоевград остро се противопостави на предстоящото откриване на клуба, като на последното си заседание съветниците приеха и специална декларация.

В нея те определят като антибългарска провокация разполагането на македонския културен клуб на територията на община Благоевград, предаде БНТ.

"За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 година, че единствената причина за съществуването и е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз и за целите на чужда държава", се казва в документа.

"За нас като БЪЛГАРИ и жители на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ е изключително голяма обида и провокация, на велик български поет, като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание!

Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации", се казва още в текста.

Декларацията на общинския съвет в Благоевград пък стана повод за реакция от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Оттам разпространиха позиция, в която се посочва, че Министерството на външните работи осъжда непремерените квалификации в съдържанието, които се отнасят за македонския народ.

"Очевидно е, че такива декларации са против усилията на двете правителства за изграждане на доверие между народите на двете държави и против духа на Договора за приятелство и добросъседство, чиято основна цел е точно тази - да изгражда приятелство и взаимно уважение", се казва в съобщението на МВнР на Република Северна Македония.

Вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изрази мнение, че отварянето на културни центрове каквито са българските в Битоля и Охрид, както и македонският в София, а скоро и в Благоевград, ще допринесат за сближаване между хората от двете държави.

"В неделя аз ще бъда в Скопие, но ние в Министерството на културата и правителството подготвяме документацията за отваряне на македонски културен център в Благоевград.

Ще бъде изпратено искане за това до българското правителство в София, където вече има отворен такъв център. Вярвам, че отварянето на културни центрове е начин за сближаване между гражданите, държавите и институциите", каза Ковачевски, цитиран от македонски медии.