Провокатор: Разпънахме албанското знаме, защото Охрид е албански град

„Аллах ни е дал тези територии, те ще бъдат наши и никога няма да ги оставим”, упорства танцьорът Георг Прекоцай

Свят
20:23 - 30 Април 2019
7979
Провокатор: Разпънахме албанското знаме, защото Охрид е албански град

За Георг Прекоцай, предполагаемият танцьор от Косово, няма нищо спорно в това, че той и неговите приятели от групата „Арбреши“ са разпънали албанското знаме на Самуиловата крепост. Охрид е албански град, заяви той, след като беше осъден и изгонен от Македония със забрана да влиза в страната през следващите 5 години. 

Реакции дойдоха и от България, където казват, че крепостта е „паметник на българската история и култура и спомен за цар Самуил“, предава скопското електронно издание „МКД“.

В интервю от град Дяково, Косово, пред албанската информационна агенция ИНА (Ilirya News Agency), Прекоцай заяви, че групата е отишла в Охрид и Струга, за да отбележи 552-та годишнина от битка на Скендербег в рамките на защитата на албанските територии от османските завоеватели, а това е „наша земя и Охрид е албански град“.

„Аллах ни е дал тези територии, те ще бъдат наши и никога няма да ги оставим. От времето на Скендербег на Самуиловата крепост се е веело албанското знаме. Това е наша земя и няма да спрем. Това е арберска (албанска) земя, земя на Гиорги Кастриоти (Скендербег)...“, заяви Прекоцай пред ИНА.

В понеделник на този инцидент реагира и председателят на македонския парламент Талат Джафери, който заяви, че косовският танцьор Гиорг Прекоцай, който развя огромното албанско знаме на охридската крепост, е получил прекалено строго наказание.

В емисията „Клик плус“ на „ТВ 21“ той заяви, че разпъналите албанското знаме са работници в сферата на културата и изкуството и затова наказанието е трябвало да бъде по-меко.

Реагираха и от албанската опозиционна партия „Алианса на албанците“, които съобщиха, че са загрижени във връзка с реакцията на Сектора за вътрешни работи – Охрид, понеже според тяхната информация, двама членове на фолклорната група от Косово са били арестувани от страна на полицията заради разпъването на албанското знаме на Самуиловата крепост.

На инцидента от втория ден на Великден реагираха и в България.

„Неприятно е, че Самуиловата крепост в Охрид, която е паметник на българската история и култура и е спомен за цар от Самуил – един от най-големите българи за всички времена, става предмет на подобна намеса. Ако този инцидент заслужава реакция, той трябва да бъде свързан не само с нападението срещу Република Северна Македония, но и с атаката срещу българското историческо наследство. Трябва да има реакция от българска страна“, е позицията на историка Пламен Павлов.

Той призова организаторите на подобни фестивали и участниците, без разлика дали са от Македония, Косово или която и да е друга страна, да не погазват историята, защото според Павлов, „това е едно морално престъпление и влошава климата на добросъседство в съвременна Европа и на Балканите“.

„Без разлика дали тези хора, които разпънаха знамето са наясно с това, което правят, това е петно върху традиционно приятелските отношения между българския и албанския народи. Няма съмнение, че днешният албански национализъм сънува Велика Албания и прекрояване на границите на Балканите“, подчерта Пламен Павлов.