Прожектират "Хъшове" на Артмаратон на свободните духом

Свободният артистичен съюз на Игор Марковски прави поредица от културни събития в "Théatro”

Култура
13:09 - 16 Септември 2021
1030
Прожектират "Хъшове" на Артмаратон на свободните духом

Тази година първите четири дни от октомври ще бъдат изпълнени с изкуство. От 1 до 4 октомври (включително) в София ще се проведе първото издание на най-новото артистично събитие на българската сцена “Артмаратон на свободните духом”.

Своеобразният празник на изкуствата е първата обществена инициатива на Свободен Артистичен Съюз (САС) – новосъздадената през 2020 г. организация, която обединява свободните духом хора на изкуството от всички гилдии – свободни и на щат. Този четиридневен артмаратон има задачата и амбицията да представи интересна и представителна за българското съвременно изкуство програма от театрални представления, прожекции, джаз, поп и рок концерти, литературни четения и уъркшопове. Сред основателите на САС е Игор Марковски, който е и председтел на новото сдружение.

Артмаратонът ще се проведе в залите на столичното арт пространство „Théatro” и ще предостави на публиката възможността да се запознае отблизо с работата и идеите на различни известни, алтернативни и провокативни, но най-вече свободни духом български артисти от всички области на изкуството.

Сред акцентите в селекцията на артмаратона са прожекция на част от телевизионната версия на митичния спектакъл “Хъшове” на режисьора Александър Морфов и среща с актьорите му. Заради конфликт със сегашния директор на Народния театър Мариус Донкин, който свали тихомълком от афиша неговите спектакли, Морфов не разреши новия театрален сезон на театъра да се открие с "Хъшове".

Зрителите на артмаратона ще видят и поредния спектакъл-провокация на Хахаха Импро Театър „Гала импро вечер – като за последно“, един от хитовете на лятото “Извънредно любовно” със Стефания Колева, Богдана Трифонова и Здрава Каменова, концерт на група “Атлас”, представлението „Вечеря с приятели“ с Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Кристина Янева, проектът “Пеещи артисти”, представен от Искра Ангелова, Мишо Шишков, Петко Славов, Румен Бояджиев-син от предаването, станало дисидент „Нощни птици“, джаз-концерти на Васил Спасов и на Любо Денев трио с Петър Момчев, Атанас Попов и Весела Морова, филмова програма с най-новите и успешни български киноленти като “Страх” на Ивайло Христов, „Голата истина за група Жигули” на Виктор Божинов, „Уроци по немски“ на Павел Веснаков, новият документален филм на Стефан Командарев „Живот от живота“, както и филмът на Весела Казакова и Мина Милева „Котка в стената“.

Редом с програмата с игрално кино в кафенето на „Théatro” ще се прожектира и селекция от интересни документални филми – „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев, „Калин и отбора на затвора“ на Петко Гюлчев, „Луцифер“ на Мария Николова, „Дългият път към дома“ на Боряна Пунчева, „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев, „Тайният живот на Вера“ на Тонислав Христов, „Весел е циганският живот“ на Людмила Живкова, „Преди края“ на Елдора Трайкова, „Реки без мостове“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Недалеч от рая“ на Христо Бакалски и Корнел Миглус, „В търсене на момчето, което пееше“ на Мария Македонска, „Ято птици близо до пистата“ на Мирослав Христов и „Моят цигански път“ на Вилма Карталска. За документалната програма САС си сътрудничи с Родопи международен филм фест.

Всички пространства на „Théatro” ще са заети почти денонощно, сутринта още от 11 ч. ще има детски занимания, четения и уъркошопове – по музика с Вяра Панталеева и децата от Мики Маус, по „Приказки Не по телефона“ – с Линда Русева, Деляна Хаджиянкова и Искра Ангелова, по приложни изкуства – или как да си направим къща за кукли – със студентите на сценографа Елена Иванова, по китара и пеене – с Пепи Писарски.

Моноспектаклите „Свободно падащи истории“ на Мария Касимова-Моасе и “Любовта не може просто да отмине” на Симеон Владов ще се случат в късните часове, кoгато е и поетично-музикалното четене с дрескод от 20-те години на ХХ век „Соаре с Багряна“ с участието на Снежина Петрова, Жорета Николова, Искра Ангелова и квартет 4TUNES.

В програмата за свободните духом зрители са предвидени още и лични, неформални дискусионни срещи с артистите.

"Ние от Свободен Артистичен Съюз (САС) вярваме, че с единствения по рода си артмаратон в България ще създадем една активна и жива платформа, където в бъдеще да могат да се представят и различни нови, и по-малко познати или напълно начинаещи артисти. И където, наред с най-известните имена от българските сцени, те ще могат да достигат до своята публика, представяйки истинското и нескрито лице на съвременния български артистичен живот. Особеното в случая е, че артмаратонът ще се състои след  година и половина, в която свободните артисти нямаха своята сцена, нито начин да преживяват с изкуството си, така че събитието има и цел – да помогне на хората на изкуството във време, когато приоритетите на целия свят са други", споделят от САС.

Билети ще могат да се купуват онлайн в Ивентим след 15.09, а на касата на  „Théatro” заповядайте след 20.09, като цените им ще са между 7 и 20 лв.

Всички спектакли, концерти и събития ще се проведат при 50% запълване на седящите места в залите и при напълно спазени противоепидемични мерки.