Прозрачни избори искат да правят само 3 формации

ПП-ДБ, ЛЕВИЦАТА! и Възходът на Янев единствени се отзоваха на поканата за общ меморандум

Политика
13:08 - 17 Март 2023
2993
Прозрачни избори искат да правят само 3 формации

Инициативата на гражданската организация "Обединение за честни избори" (ОЧИ) за сключването на Пакт за честни избори предизвика интереса само на три партии и коалиции, които ще се борят за гласовете на избирателите на предстоящия предсрочен парламентарен вот, съобщава "Сега".

По-рано днес гражданската инициатива покани политическите формации с прогнозен резултат от гласуването над 1% да се подпишат под документ, с който да заяват ангажимента си да работят за преодоляване на проблемите, свързани с изборния процес в България.

На събитието обаче се отзоваха само "Продължаваме промяната - Демократична България", "Левицата" и "Български възход". 

Трите формации се обединиха по следните точки:

Да проведат честни избори, без търговия с гласове, манипулация на изборните резултати, включително бюлетини и протоколи и други нарушения на закона.

Да не се използват непозволени средства като: език на омразата, дезинформация, фалшиви новини, уронване честта и доброто име на опонентите, търговия с влияние, методи за натиск и заплахи върху избирателите.

Да защитават правата на всички избиратели да гласуват свободно и безпрепятствено, както и на правата на всички кандидати да участват в изборния процес.

Да спазват законодателството, свързано с изборите, и при нарушения да се сътрудничи с ЦИК и МВР за гарантиране на това.

Да не използват нелегитимни средства за финансиране на изборните кампании, включително от корпоративни дарения и други неразрешени източници.