Прякорите на Ники Василев (ГАЛЕРИЯ)

Личности
22:50 - 12 Юли 2021
30617
Прякорите на Ники Василев (ГАЛЕРИЯ)

Заради работата си на толкова много фронтове, номинираният сега за премиер от "Има такъв народ" Николай Василев още преди много години се сдоби с прякора „министър за всичко“. Варненецът с дипломи по бизнес администрация, финанси и икономика беше член на две правителства, като последователно зае позициите на вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.)

Николай Василев заедно с бившия премиер Симеон Сакскобургготски и неговата сестра княгиня Мария Луиза

От 2001 до 2005 г. той бе част от правителството на Симеон Сакскобургготски, в което участваха основно представители на НДСВ и ДПС. След това от 2005 до 2009 г. Николай Василев стана част от кабинета на Тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) с премиер Сергей Станишев.

Василев с вицепремиера в кабинета на НДСВ Пламен Панайотов, който пък е наричан от царистите "Кайзера"

Още с влизането си в политиката амбициозният икономист юпи се сдоби и с редица шеговити прякори. Заради приликата си с игрални и анимационни герои мнозина го наричаха "Хари Потър" и "Мики Маус". Някои проявяваха повече фантазия и му лепнаха прозвището "Ники Потър", както и "Киндер сюрприз" и "Малкия Мук".



Партийна целувка между Камелия Касабова и Николай Василев по време на предизборно мероприятие на НДСВ

Като министър на държавната администрация царистът искаше да въведе електронното правителство и повечето административни услуги да бъдат онлайн за улеснение на гражданите. Той работи и за въвеждането на обслужването на едно гише в администрациите. Николай Василев правеше и внезапни проверки в държавната администрация, поради което служителите веднага му лепнаха прякора "Инч Хай" по подобие на нисичкия инспектор от популярния американски анимационен сериал.

Бившият министър със съпругата си Силвия

Като министър на държавната администрация и административната реформа Николай Василев посети Астрономическата обсерватория "Николай Коперник" в морската столица

В качеството си на министър на транспорта Николай Василев оглежда яхтата на на Тодор Живков "Балкан", която се пазеше на хангар във военноморската база Атия, Бургаско, а в последствие бе продадена

Като министър Николай Василев наблюдава кушии

Преди време Николай Василев представи книгата си "Меню за реформатори". Специални гости бяха президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски и Меглена Кунева

Кандидат-премиерът на "Има такъв народ" разговаря с бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, който оприличи себе си на Брад Пит, но с очила, а бившият соц премиер Сергей Станишев припозна в него Хер Флик от Гестапо от сериала "Ало, ало". Най-известният прякор на Дянков обаче беше "Мистър постна пица"