Психари в Родопите пият кръв от прилепи срещу вируса

Топ
11:33 - 17 Март 2020
11176
Психари в Родопите пият кръв от прилепи срещу вируса

Психари събират прилепи и пият кръвта им, като вярват, че това е най-добрата защита срещу заразата. Заблудените чули за теорията от далечен Китай и повярвали в необяснимата алтернативна медицина. Маниаците плъзнаха от няколко дни по пещери из Родопите в търсене на летящи бозайници.

Някои от най-изплашените са изпаднали в истерия по това да откриват прилепи и да пият кръвта им. В Родопите има открити над 600 пещери, от които 200 са около град Девин. Благоустроени и охраняеми са едва четири- Снежанка до град Пещера, Ягодинската пещера, Дяволското гърло и Ухловица. Почти всички пещери и скални отвори се обитават от тези бозайници.

В България се срещат около 30 вида от семействата Булдогови, Подковоносови и Гладконосови прилепи, предаде„България Днес”.

Те живеят около 20 и 30 години улавянето им през светлата част от денонощието когато спят увиснали с главите надолу не е проблем.

Прилепът се използва често в китайската медицина. Счита се, че  лекува редица заболявания като малария и кашлица. Изпражненията им пък се смятат за лечебни при проблеми с очите.

„Кръвта от прилеп със сигурност няма да ни помогне, а дори напротив”, увери пред „България Днес доц. д-р Лилия Иванова. Тя е изтъкнат вирусолог, с практика в лабораторията по клинична микробиология и вирусология в УМБАЛ „Света Марина” във Варна.

„Има теория, че коронавируса произхожда от прилепите, преминал при други животински видове, оттам мутирал при хората. Прилепите се считат за първоизточника. Не само, че кръвта им няма да помогне, а има обратен ефект. Засега не са известни подобни животински илачи, които мога да преборят коронавируса. Какви ли не вече глупости измислят.  Просто трябва да се спазват правилата за защита. И да се зарази човек  може да се излекува висок процент, така че място за паника няма”, добавя специалистът.

В края на януари инфлуенсърка от Китай публикува видео, в което яде супа от прилепи, точно когато в страната е обявена епидемия от коронавирус. Клипът е заснет в ресторант град Хуан, откъдето плъзна вируса. Менгюн  получава дори смъртни заплахи. Тя твърди, че видеото е заснето с цел представяне на местните бит и култура още преди 4 години.

Прилепите са истински деликатес и във Виетнам. Там дори се предлага прилага специален кървав ритуал преди прилепът да бъде сготвен. Прерязва се гърлото му, а кръвта се събира в чаша. Виетнамците вярват, че прилеповата кръв засилва мъжката сила и обясняват, че месото на прилепа е подобно по вкус на говеждото.

Снимката е илюстративна