Психиатър: Пияните шофьори са непоправими психопати, затворът ги озлобява!

Убиецът на Филип трябва да е изпил поне една бутилка концентрат, прогнозира д-р Веселин Геров

Новини
10:50 - 04 Септември 2023
3272
Психиатър: Пияните шофьори са непоправими психопати, затворът ги озлобява!

"Забелязвате ли, че всички психопати, които коментираме, дали извършват убийства или тежки наранявания, са в условията на рецидив? Те или не са наказвани, както трябва, или престоят им в затвора ги озлобява още повече и стават още по-дръзки и импулсивни", каза психиатърът д-р Веселин Герев.

Той говори за убийството на 15-годишният Филип на пешеходна пътека в центъра на София.

„За съжаление коментирам вече десетки случаи на психопати, които извършват противообществени действия. И този е подобен“, каза психиатърът.

„За да си с 2 промила и ако си с тегло 70 км, означава, че си изпил една бутилка с концентрат“, обясни той в „Тази сутрин“ по Би Ти Ви.

„За мен е смайваща психиката на госпожата, която се е качила в колата. Тя вероятно е била на една маса с шофьора, видяла е какво е изпил и е качила дори детето си в автомобила. Това е още по-тревожно. То разширява обема на психопатията и я индуцира в околните“, коментира д-р Герев.

„Преди законът бе такъв, че ако се качил в колата на пиян, ти си съучастник. Сега какво се случва не знам, но това е майка, която рискува живота дори на детето си“, добави той.

Уважаема госпожо, при по-рязко спиране жертвата можеше да не е 15-годишния Филип, а вашето дете, каза той от ефира с надеждата думите му да стигнат до ушите на жената, която е пътувала в колата на пияния убиец.

В моята практика има случаи за хора, които не с обезопасяват с колани и изхвърчат през предното стъкло, заяви психиатърът.

„През последните 30 години си отгледахме такива безнаказани психопати и сега берем плодовете от нашия труд. Не мисля, че този човек (б.а. - пияният шофьор) ще се поправи някога. Забелязвате ли, че всички психопати, които коментираме, дали извършват убийства или тежки наранявания, са в условията на рецидив. Те или не са наказвани, както трябва, или престоят им в затвора ги озлобява още повече и стават още по-дръзки и импулсивни“, добави той.

„Алкохолът забавя реакциите, а наркотиците ги помпят. При дрогираните има дръзко и импулсивно поведение. Психическото въздействие е съвсем различно. Наркотиците правят човека доста по-неконтролируем“, заяви експертът.

"Качва се бащата пиян зад волана, а на задната седалка сяда юноша. Какъв пример му дават – да кара пиян. Нулева трябва да е толерантността към пиенето на шофьорите", добавя той.

"Алкохолът кара човек да губи т.нар. математическа пространственост и ориентация и той вече няма представа с каква скорост се движи, както и за дистанцията между него и останалите участници в движението. Става импулсивен – рязко настъпва газта и трудно натиска спирачката", обясни д-р Герев.

Адвокат Пламен Димитров пък коментира, че от една страна изземването на автомобилите на пияните шофьори е незаконно, защото не е постановено от съда, а от друга който реши, че ще си кара под въздействие на опиати, ще си вземе евтин автомобил.

На въпроса дали може да бъде доказан лесно умисъл в убийството на 15-годишния Филип той отговори с „да“, като изтъкна, че шофьорът се качва в колата пил и го управлява с 80 км/час. Това за мен си е пълен умисъл, каза юристът. От прокуратурата зависи дали ще го привлече като обвинен за убийство с умисъл или не, добави той.