Психиатър влетя на срещата на ГЕРБ, разкри как болните се лекуват с жълти стотинки

Грехота е, при 10 милиарда здравната каса да няма да даде, възмути се Бойко Борисов

Новини
15:50 - 11 Октомври 2024
13409
Психиатър влетя на срещата на ГЕРБ, разкри как болните се лекуват с жълти стотинки

Психиатър в болничен екип се появи изненадващо на срещата на ГЕРБ в Русе и разкри мизерията в клиниките и невъзможността да има нормална грижа за ментално болните.   

Медикът разкри, че 60 лева се отпускат за стационер, като дневният е 52 лева, което подлага болните на пълна невъзможност за лечение. 

Има една специфична група болни – наркозависими, които след приключване лечение, е нужна последваща грижа – лечение с метадон, където отпреди 2019 г. месечната издръжка на пациент е 80 лева месечно. В дневните центрове за психосоциална рехабилитация издръжката е 160 лева. А изискванията към нас нарастват – осигурете лекари, помещения. Откъде средства, да посрещнем това?, попита докторът.

И уточни, че са отправяни молби и запитвания, от които ефект няма.Тенденцията е към отлив – напускат колеги със сериозна експертиза, обясни той.

Заложихме модернизация на психиатрична грижа, стратегия за психичното здраве заложихме, по тая стратегия нищо не е разписано. Казвам го с огромна тъга. А вие имахте министър психиатър от ПП-ДБ, който навреди на психиатрите, отколкото да помогне. Тръгна да прави клинични пътеки, обясни Костадин Ангелов. 

Трябва да има увеличаване на средства по Наредба 3 и тези, които не са по наредбата за всеки един болен. Всички лечебни заведения, които имат структури, да намерят форма и начин, по който да дотираме тяхната дейност, добави той. 

Приобщаваща грижа –това са решенията. В следващото НС ще предложим да се направи още една временна Комисия да приемем промени в Закона.   

В дебата се включи и Бойко Борисов: "Да благодаря на доктора, защото целта е да чуем различните гилдии, професии. Не мога да се въздържа - да гласуваме 10 милиарда на здравната каса, и 52 и 65 са цифрите на доктора. Нека каже колко трябва да станат. От 10 милиарда да нямат стотинки, които да им се дадат, при тоя харчлък в тая държава. Това е грехота, възмути се лидерът на ГЕРБ.

Иначе какво да кажа на Русе – кой булевард е направен, кое училище...църквите  ли, манастири, спортин зали, какво не сме направили, изброи Борисов.     

50 милиона има за града, 50 милиона за областта..Оставих ви държава с мазнина, и пак ме подигравате – че имаме мазнинка, вбеси се Борисов.