Психиатър за червения конец на Тошко : От страх е

Актуални новини
08:58 - 05 Август 2021
7394
Психиатър за червения конец на Тошко: От страх е

Известният психиатър д-р Владимир Сотиров изведе анализ за червения конец на ръката на Тошко Йорданов - дясната на Слави Трифонов, като предупреди, че носенето на този аксесоар издава едно - взимане на решения под страх. 

Ето тълкуванието на медика, което публикуваме без редакторска намеса: 

"Носене на червен конец

Страхът е естествена емоция, но когато е основателен, осъзнат и признат, той не е толкова страшен. Страшен е страхът, който е прекомерен, несъразмерен на стимула или пък напълно ирационален, както и този, който работи в сянка, който не се признава и се отрича/прикрива. Когато заявяваш, че се страхуваш единствен от Бог, когото наричаш „началник”, ти заявяваш, че се страхуваш от всичко.

Защото Бог е всичко и той е навсякъде. Това е един всепроникващ, дълбоко ирационален страх, който при това се отрича, не се признава. Когато си толкова уплашен, че очакваш опасност да те връхлети отвсякъде, тогава единственото нещо, което можеш да направиш е да се уповаваш на вярата си в Бог и да стигаш до него чрез молитва. Ако си религиозен. Но ако не си истински религиозен, а просто суеверен?

Вярването в магии/урочасване/зли очи и практикуване на ирационално поведение за избавление представляват проявление на един примитивен, регресивен защитен механизъм и се провявава в носене на амулети, талисмани, извършване на ритуали (чукане на дърво, плюене през рамо, сключване на пръстите, прескачане на шахти, завъртане три пъти около себе си в случай, че черна котка е пресякла пътя…), както и прибягване до разнообразни, по-софистицирани „магически” практики за защита, за които се ползват „професионални” услуги – баене, леене на куршум, врачуване, разваляне на магия и други.

Едно много широко разпространено поведение, основано на такива ирационални вярвания, е носенето на червен конец на китката с цел защита от негативни външни, невидими въздействия. Ако видите, че вашият лекар, особено вашият психиатър или психолог, носи червен конец, бягайте от него! Защото ако той лекува собствената си невротичност и ирационални страхове с червен конец, как очаквате да лекува вас по друг начин?!

Вероятно той няма и да го прави – просто ще пребае три пъти по един псевдонаучен начин, споменавайки мантрата за биохимическия дисбаланс в мозъка и за по-голяма достоверност добавяйки 2-3 ключови, „магически” думи, такива като „невромедиатори”, „домамин”, „серотонин”, „рецептори” и „невронауки”, а също и заклинания като „според моя опит като клиницист”, „в дългогодишната ми практика”, „според последни научни публикации” и др. подобни, лесно разпознаваеми манипулативни словесни инструменти.

Когато обаче видите министър-председателят и неговите приближени министри да носят червен конец, имате сериозни основания да бъдете силно обезпокоени както за неговото психично здраве, така и за своето собствено благополучие.

Защото решения на най-високо ниво в държавата се взимат мотивирани от страх. И не просто от страх, а от дълбоко ирационален, суеверен страх. Страх, който се „лекува” с червен конец на ръката, чукане на дърво и плюене през рамо".