Психиатри: Превърнахме се в зверилник!

Здраве
16:40 - 25 Март 2020
12422
Психиатри: Превърнахме се в зверилник!

Истински бум на психотично болни регистрира психиатричната клиника на Александровска болница, алармираха лекари пред Lupa.bg.

„Големите лудости ескалираха, тук станахме като ринг на гладиатори! Много тежки психози и наркомани имаме всеки ден“, сподели психиатър от отделението. Пациентите все по-често нападали лекарите и буквално ги превърнали в боксови круши.

Докторите разказват, че всеки ден в отделението идват нови хора със зависимости от дрога и страхотни възбуди. Според тях обаче няма ясен отговор дали причината е в принудителната карантина и изолацията, в сезона или заради бедността на българина.

„Не мога да кажа каква е причината, но аз такива тежки дежурства и ежедневна работа не съм имал от години!“, довери психиатър в Александровска болница. 

Факт е обаче, че последните дни полицията масово събира бездомници и всякакви други хора по улиците и ги води директно в психиатриите. Това е една от причините за този бум от психично болни, и то в особено превъзбудено състояние. 

Един от наркоманите, след като се свестил от буйствата, на следващия ден заявил: "Тоя път ще кажа на майка ми да ми носи повече пари за по-качествени амфетамини". Къде е социалната политика?!, попита в този контекст психиатър. 

"В България наркоманите, които нямат психоза, се лекуват по Наказателния кодекс за хулиганско поведение - но на нас ни ги водят, защото няма къде другаде", обясниха от Клиниката по психиатрия. 

Те коментираха още, че в момента пациентите с панически атаки тотално са забравили да търсят помощ, а и да го направят - място за хоспитализация с тази диагноза няма. "Истинските панически атаки са рядкост, всичко друго е клише – неправилно поставена диагноза", подчертават професионалистите.