Психиатрията влиза в клиничните пътеки

Актуални новини
14:30 - 07 Декември 2023
2910
Психиатрията влиза в клиничните пътеки

В момента се създават две нови клинични пътеки - за пръв път психиатрията влезе в клинична пътека и получава финансиране от Национална здравноосигурителна каса по афективни разстройства и шизофрения. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Михаил Околийски в рамките на национална конференция в столицата за връзката между психичното здраве и насилието, основано на пола в столицата.

По думите му често шизофренията трябва да се лекува в болница, а не в ненормални или мизерни условия и без психотерапия. Това нещо да намери решение най-накрая, изрази отношение заместник-министърът. Той поясни, че е председател на надзора на НЗОК и

тази година за първи път най-много пари по съотношение ще се дадат за промоция на здраве и профилактика на заболяванията.

Околийски каза, че е създаден междуведомствен комитет за борба с насилието, основано на пола, но според него хоризонтът на правителствата през последните години е много кратък и това затруднява продължителната работа.

"Трудно е да се впрегнат усилията на всички заинтересовани страни, за да може да се произведе продукт, който да бъде практичен, осезаем", коментира заместник-министърът на здравеопазването. По думите му се правят много неща, за да се обучат и да се създадат добри практики при всички хора на първа линия, които влизат в борбата с насилието, основано на пола - педагогически специалисти, социални работници, полицаи, пожарникари.

ези теми в структурите на образованието, на здравните и социални услуги, уточниха организаторите.