Психичноболен надзирател е задържаният за убийството в Старозагорско

Мъжът бил уволнен заради неконтролируема агресия, изживявал се като таен агент

Крими
12:03 - 21 Октомври 2022
2773
Психичноболен надзирател е задържаният за убийството в Старозагорско

Бивш надзирател от Пазарджишкия затвор е задържаният за жестокото убийство на 51-годишен мъж в старозагорското село Малка Верея, съобщава "Марица". Заподозреният бил освободен от работа преди години заради неконтролируема агресия и с препоръка да се лекува.

Според оповестената от полицията в Стара Загора информация, арестуваният живеел на семейни начала със сестрата на жертвата. По убития е стреляно с ловно оръжие, окато той е бил в дома си и е спял. Покушението е извършено около 2,30 часа през нощта. С последни сили простреляният успял да се обади на близки за помощ. Повикана е линейка, която го откарала в Университетската болница в Стара Загора, но въпреки усилията на медиците, по-кщъсно е издъхнал. В къщата на загиналия не са открити следи от взлом или опит за грабеж.

В колата на арестувания е намерена ловна пушка, която ще бъде изследвана като средство за извършване на престъплението. Предстои назначаването на експертизи, които да установят причината за настъпване на смъртта на 51-годишния мъж.

Задържан е 45-годишният зет на жертвата. От прокуратурата му е наложен 72-часов арест. Тепърва ще се изясняват мотивите за жестокото убийство. Мъжът има криминално минало - арестуван е и преди за кражби, фалшифициране на документ и шофиране с чужди номера на автомобил. 

Заподозреният е родом от Стрелча. До 1999 година е бил надзирател в Пазарджишкия затвор. От управата обаче забелязали, че той се държи на моменти ненормално и неадекватно и след доклад до Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" го освободили с препоръка да се лекува. В следващите години мъжът няколко пъти влизал в психиатрични болници, но след изписването се влошавал и неведнъж правел екшъни. Още докато бил надзирател, размахал служебната си карта пред пътници във влак и им заявил, че е таен агент, а ако не спазват инструкциите му, ще пострадат. Сигналът за случилото се  станал един от поводите за проверката, след която бил освободен от работа.

Негови колеги си спомнят как твърдял, че е кадър на Интерпол или агент на българските тайни служби, внедрен със специална мисия на поста.
При друго изпълнение, също във влак, но няколко години по-късно, той вдигнал по тревога жп служители, полиция и психиатри. Дни преди това успял да избяга от психиатрична клиника, като пробил дупка в оградата. Появил се пред слисани пътници, дегизиран в странно облекло, миришещо на нафта и държейки в ръце нож и надгробна плоча. На една от гарите скочил от вагона и хукнал през нивите. Изплашени, че може да се самозапали, машинистите сигнализирали полицията, а малко по-късно ексцентричният пътник бил заловен и прибран отново в психиатрия. Тогава е подадено и искане до прокуратурата той да бъде подложен на принудително лечение, след като специалистите преценили, че е опасен колкото за себе си, толкова и за околните.