ПСИХО: Мъск спрял украинска атака срещу Крим, предотвратил Трета световна

Пияната свиня Медведев го похвали: Единственият човек с топки в Америка!

САЩ
16:48 - 08 Септември 2023
6833
ПСИХО: Мъск спрял украинска атака срещу Крим, предотвратил Трета световна

Илон Мъск тайно наредил на своите инженери да деактивират сателитните комуникации на "Старлинк" край бреговете на окупирания от Русия Крим миналата година, за да спре планирана украинска атака с подводни дронове. Милиардерът се притеснявал, че нападението, насочено срещу руския военноморски флот в Севастопол, ще ескалира напрежението и потенциално ще доведе до ядрена война.

Това се съобщава в откъс от биографията на историка Уолтър Айзъксън "Илон Мъск", която предстои да излезе на 12 септември, предаде Си Ен Ен.

Според Айзъксън Мъск изпаднал в паника, когато научил за планираната украинска атака, която разчитала на неговите сателити Starlink, за да насочи шест дрона, пълни с експлозиви, към брега на Крим. След като говорил с руския посланик в Съединените щати, който го предупредил, че атака срещу Крим ще предизвика ядрен отговор, Мъск взел нещата в свои ръце и наредил на инженерите си да изключат покритието на "Старлинк" "в рамките на 100 километра от брега на Крим". 

Това накарало дроновете да загубят връзка и да излязат "безобидно на брега", което на практика провалило мисията.

Реакцията на Украйна била незабавна: длъжностни лица веднага се обадили на Мъск и го помолили да включи отново услугата, като изтъкнали, че "подводните дронове са от решаващо значение за тяхната борба за свобода". Но Мъск бил непоколебим. Той отвърднал, че Украйна "отива твърде далеч и предизвиква стратегическо поражение" и че не иска сателитите му да бъдат използвани за офанзивни цели. 

"Ако украинското нападение беше успешно в потопяването на руския флот, щеше да бъде като мини "Пърл Харбър" и да доведе до голяма ескалация", обяснява той в съобщения, с които се е сдобил Айзъксън. "Не искахме да сме част от това".
След тази случка настъпило охлаждане на отношенията между украинските сили и милиардера, който продължава и до днес да поддържа Украйна свързана онлайн чрез сателитите си. Когато обаче страната преминала в контраофанзива, Мъск започнал да ограничава използването на Starlink от украинската армия в контролираните от Русия региони. Той дори за кратко обмисляше идеята да спре финансовата подкрепа на услугата, като се аргументира, че не желае конфликтът да прерасне в световна война.

Браво, Илон, имаш топки. Ела да ги оближа...

В четвъртък вечерта Мъск представи малко по-различна версия на провалената атака срещу руския флот в Крим. Той каза, че сателитите му над окупираната територия никога не са били включвани и той просто е избрал да не ги активира.

"Имаше спешна заявка от правителствените органи за активиране на "Старлинк" по целия път до Севастопол", обяви Мъск в X. "Очевидно намерението бе да се потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да стане съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта".

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев похвали в четвъртък решението на Мъск.

"Ако това, което Айзъксън е написал в книгата си, е вярно, тогава изглежда, че Мъск е последният адекватен ум в Северна Америка. Или най-малкото в полово неутрална Америка той единствен е с топки".