Психо: Повечето американци подкрепят антитранс политиките, но са против дискриминацията

60% са против включването на трансджендъри в младежки, гимназиални, колежански и професионални спортове

Новини
16:07 - 12 Май 2023
2162
Психо: Повечето американци подкрепят антитранс политиките, но са против дискриминацията

Проучване в САЩ установява, че мнозинството от американците подкрепят политиките срещу трансджендърите, въпреки че твърдят, че се противопоставят на дискриминацията.

Мнозинството от американците вярват, че полът на човека се определя при раждането и подкрепят някои ограничения върху грижите, потвърждаващи пола (съвременен термин за „смяна на пола“ - б.р.), за младите хора - но също така се противопоставят на дискриминацията срещу трансджендърите, показва ново проучване.

Политическият дебат около тези въпроси, с републиканците, настояващи за законодателство срещу транссексуалните, направи някои американци по-консервативни, съобщава The Washington Post, който проведе проучването заедно с KFF, известна преди като Фондация на семейство Кайзер.

„Имате голяма част от американската общественост, която все още се опитва да осмисли този въпрос“, каза Патрик Игън, учен по американска политика и обществено мнение в Нюйоркския университет, пред Post.

„Това е битка и дебат, който се разгръща в реално време пред очите ни и не знаем как ще се развие.“

В проучването Post-KFF, проведено от 10 ноември до 1 декември, 57 процента от респондентите казаха, че

полът на човек не може да се различава от това, което е определено при раждането, докато 43 процента казаха, че може.

Един от респондентите, 29-годишният поведенчески терапевт Алиса Уелс, каза, че възгледите ѝ за проблемите на транссексуалните хора са се променили от слушането на християнски подкасти. „Загрижеността ми за трансджендърите е най-вече за децата“, каза тя.

„Не можем да гласуваме, докато не навършим определена възраст, не можем да пушим, пием или каквото и да било, но можем да променим анатомията на телата си... Не ми се струва нормално.

Гениталната хирургия (която по същество е стерилизация - б.р.), между другото, обикновено не се препоръчва за непълнолетни, въпреки че малък брой се подлагат на топ операция (премахване на гърдите - б.р). Подрастващите често получават хормони и блокери на пубертета.

Други проучвания показват увеличение на респондентите, които казват, че полът е фиксиран при раждането.

В едно, проведено миналата година от Pew Research Center, 60% са дали този отговор спрямо 54% през 2017 г. „Дори сред младите възрастни, които най-много приемат транс идентичността, около половината казват в проучването, че полът на човека се определя при раждането“, съобщава Post. 

Мнозинството от участниците в анкетата се противопоставиха на някои утвърждаващи пола лечения за млади хора.

68% се противопоставят на използването на пубертетни блокери за транс младежи на възраст 10-14 години,

а 58 процента се противопоставиха на хормоналните лечения за тези на възраст 15-17 години. Мнозинствата наистина одобряват консултиране или терапия, потвърждаваща пола, и за двете възрастови групи.

Имаше и мнозинство против да се позволи на транс момичета и жени (биологично родени момчета и мъже - б.р.) да се състезават в женски спортни отбори. Повече от 60 процента

са против включването на трансджендъри, независимо дали в младежки, гимназиални, колежни или професионални спортове.

Мнозинството казват, че е неуместно учителите да променят самоличността си в класната стая, преди учениците да достигнат гимназия. 77% казват, че не е подходящо в детската градина до трети клас, 70 процента в четвърти и пети клас и 52 процента в шести до осми клас. Само 36 процента казаха, че е неподходящо в девети до 12-ти клас.

Въпреки всичко това мнозинството от респондентите казаха, че се противопоставят на анти-транссексуалната дискриминация.

Анкетата включва 1338 възрастни американци, включително 515 транс.