Психолог: ''Здравословната'' марихуана е мит

Все повече деца ползват наркотика

Новини
10:46 - 26 Юни 2023
2515
Психолог: ''Здравословната'' марихуана е мит

„Здравословната“ марихуана е мит и въпрос на лоби. Когато се тиражира информация за „здравословна“ марихуана и темата се дискутира публично, до децата всъщност достига идеята, че могат да я ползват."

Това каза в интервю за БТА Росица Станулова, психолог в Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столична община. Днес се отбелязва Международният ден за борба с наркоманиите и наркотрафика.

В разговорите ни с ученици ги питаме от какво са болни, за да се налага да пушат „здравословна“ или „лечебна“ марихуана. С такива дискусии рискуваме да се повиши употребата на марихуана, както и да се намали критичността сред подрастващите. В марихуаната има две основни съставки. Лечебната марихуана се „постига“ чрез една от съставките ѝ – канабидиол, който няма т.нар. напушващ ефект, защото тази съставка не е психоактивна, казва психоложката.

По думите ѝ до децата не достига информацията, че използваният канабидиол като помощ в дадено лечение, е в точно определени дози.

Проучванията показват, че 26 процента сред 15-16 годишните деца в България поне веднъж в живота си са употребявали някакъв наркотик. Вероятно процентът е доста по-висок, каза още тя. По думите ѝ вече има 10-11-годишни деца, при които се отчита първоначална употреба на наркотици. Не са никак редки случаите сред 14-годишни, при които наблюдаваме отключване на параноидна шизофрения или други психотични състояния, каза още психологът.