Психолог: „Джендърът“ ще докара репресии в университети

Новини
16:23 - 28 Април 2023
1709
Психолог: „Джендърът“ ще докара репресии в университети

Има риск от репресии на хора, използващи понятието джендър. Той съществува в българските университети, както и в цялото общество, това каза в предаването “Социална мрежа” по Нова нюз социалният психолог Милена Статева.

Тя припомни, че преди години е имало атаки и заплахи срещу активисти, занимаващи се със сексуалните различия, и дори на блока на една такава участничка в НПО е била изписана смъртна заплаха.

Статева коментира също, че това явление далеч не е характерно само за българското общество. През 2006-а такъв процес се развива във Франция,

където също като нас има натиск в училище да се говори само за понятието пол, но не и за джендър.

По-късно представители на социалните науки по този повод книга, която поставя под въпрос трябва ли изобщо да се използва понятието, което само по себе си предизвиква напрежение. В момента социалният психолог провежда обучение, използвайки точно този техен труд.

Джендър образованието не значи сексуално образование, още по-малко как младите хора да станат хомосексуални или транссексуални, обясни Милена Статева. Това е образование по социални компетенции, подчерта тя. Според нея това е начин да се научим да разпознаваме кога сме обезвластени от представители на по-консервативна идеология и възпитание, които не приемат, че всички групи в обществото са равни. Статева обясни също, че това явление не се проявява само по отношение на джендъра. От подобно отношение страдат жените, които стават жертви на домашно насилие, младите хора и всички потиснати групи в обществото ни.