Психоложката Лилия Стефанова: Децата се тровят с дрога от 12-годишни

Нещо за четене
13:00 - 09 Май 2020
9643
Психоложката Лилия Стефанова: Децата се тровят с дрога от 12-годишни

Проблемите с дрогата не са от вчера или днес. В последно време темата стана отново актуална, след нелепия инцидент с Милен Цветков. Журналистът беше убит от дрогирания 22-годишен Кристиан, който го помете на кръстовище в столицата. В организма на убиеца беше открито наличието на букет от наркотични вещества. Това и ще е темата на разговора ни с психоложката Лилия Стефанова – дрогата и зависимостта.

- На каква възраст у нас подрастващите започват да приемат психоактивни вещества?

- Последните години тенденцията е да спада надолу възрастовата граница. Най-често за рисков период се приема юношеството и възрастта между 12-14 години и нагоре. Стандартно в гимназиалното образование учениците опитват за първи път дрога.

- Кога употребяващият юноша става зависим?

- Дефиницията за зависимост е загуба на контрола по отношение на влечението. Ако детето започне да избягва ежедневните си занимания, рязко промени социалната си среда, ако поведението е агресивно и дистанцирано е редно да се запитаме какво преживявя в този момент и да потърсим квалифицирана помощ.

- Кой е най-предпочитаният наркотик сред юношите?

- Най-често тийнейджърите прибягват до марихуана по няколко причини. Евтина е, лесно достъпна и често е промотирана като “лека дрога” без сериозни последствия. Реалността, разбира се, е различна.

Като всеки наркотик и този носи своите тежки последствия върху мозъка, нервната система и белите дробове. Също така подрастващите опитват амфетамини, екстази и други по-нови дизайнерски дроги.

Опасностите, които крият те, са стотици.

- Знае ли се бройката на хората в България, които приемат наркотични вещества?

- Разбира се, че не се знае, тъй като голяма част от употребяващите психоактивните вещества (ПАВ) не стигат до болнично лечение, а дори и да стигнат избират частното такова и регистри не се водят.

Реално всеки един от нас има познат, съсед, колега, за когото подозира или знае, че употребява, но това никога няма да бъде публично декларирано или вписано някъде.

Ако не се опитаме да помогнем на човека, само можем да очакваме негативните последствия. Има регистри за метадоновите терапии, както и за хоспитализирани в психиатрии и токсикология пациенти след употреба на ПАВ.

- Как влияят наркотиците върху нашата психика?

Всяко едно психоактивно вещество повлиява директно биохимията в мозъка. Променя нивото на различни невротрансмитери като допамин, серотонин, норадреналин и прочее. В зависимост от групата, в която попада - депресант, стимулант, халюциноген, опият или друг, ние имаме и различни психични и физиологични преживявания.

Стимулантите ни правят еуфорични, превъзбудени моторно или вербално, докато един депресант може да ни направи апатични и отнесени. Важен е крайният резултат, а той почти винаги е трайно разстройство на психиката.

А дали сме готови да понесем това последствие?

- Вие работите изключително много със зависимости, разкажи ни повече за страничните и негативни ефекти на наркотиците.

- За съжаление последствията от употребата на ПАВ са безкрайно много. Най-често клиентите ми идват с тежки инсомнии, паник атаки и депресия. Някои от тях са правили суицидни опити, претърпели са инциденти. Не малка част от тях са се разболяли и от други органични болести като СПИН, хепатит, тежки чернодробни увреждания, бъбречна недостатъчност и прочее. Когато дойдат при нас, в Сдружение „КеЛи Псайхолоджикъл Академи“, правим всичко възможно да се погрижим комплексно за техния живот и благосъстояние. Докторът ни поема болничната терапия, а аз и колежката ми Кети работим психотерапивтично и постепенно негативните последствия отшумяват.

- Кои са най-опасните комбинации от наркотици?

- С възможност от летален край са комбинациите, по известни като speed ball, включващи кокаин и хероин. Те се правят с идеята едновременно нервната система да се сваля и вдига, но често пъти организмът не издържа и се стига до претоварване на сърдечно-съдовата система или до инсулти, може да се стигне и до кома. Всяка една комбинация от различни наркотици е опасна сама по себе си. Не можем с точност да прогнозираме как ще реагира нечий организъм в съответния момент.

- Как ще коментираш инцидентът, при който почина Милен Цветков и причината за него - момче на крехка възраст, употребило коктейл от наркотични вещества?

- Искам да изкажа най-искрени съболезнования на семейството на Милен Цветков. За съжаление живеем в ерата на психоактивните вещества, в която всичко е на една ръка разстояние или буквално на едни клик, тъй като вече наркотици се поръчват и по интернет, маскирани като соли за баня, тамян и т.н. Това е колективна отговорност. Докато има хора, които пледират за узаконяването на наркотиците, ще има и такива инциденти. Всички ние трябва да осъзнаем колко опасни са ПАВ и да се ангажираме в обществена превенция. Нашата позиция днес ще бъде утрешният светъл ден.