Психоложката Лилия Стефанова: Пандемията ще отсее кадърните и лоялните

Новини
11:00 - 03 Юли 2020
9746
Психоложката Лилия Стефанова: Пандемията ще отсее кадърните и лоялните

Безработицата е поредната ни тема, която ще дискутираме с психоложката Лилия Стефанова. В условията на пандемия много хора останаха без работа - едни ги съкратиха и изпратиха на борсата, други ги уволниха, или изпратиха в принудителен неплатен отпуск. Това създаде голям дискомфорт на населението, което се видя в чудо, най-меко казано. Как се отразява този проблем на психиката ни - в следващите редове.

- Г-жо Стефанова, в последните месеци много хора останаха без работа. Каква е разликата на този феномен в България и в глобален аспект през призмата на психологията?

- Загубата на финансова стабилност е една от предпоставките за повишаване на тревожността в хората. Както навярно читателите ни знаят, според пирамидата на Маслоу за потребностите, човекът се нуждае от сигурност, която малко или много се създава от материалния свят. Една такава липса на стабилност, особено в нашата бедна страна, може да докара много хора до крайности и сериозни психологически проблеми- от депресия до суицидни рискове. Спрямо други държави рисковете са подобни, но в по-малки мащаби, поради по-високите заплати и по-отговорната грижа към гражданите в моменти на криза.

- До какви негативни последствия може да доведе безработицата по отношение на психиката на гражданите и то във време на пандемия?

- Рисковете са много. Стресът сам по себе си реално убива и то може би повече от всеки вирус. Повишените нива на кортизол и адреналин се свързват с повишен риск от инфаркти и инсулти, нещо което наблюдаваме и в момента като феномен. Също така все по-активно се говори за увеличаващият се брой на автоимунни заболявания, които също се обвързват главно с нашата психика. Притесненията и негативните мисли по отношение на заобикалящият ни свят разболяват не само психически, но и физически. В графата на заплаха от евентуални заболявания на душата дебнат депресии, паник атаки, тежки инсомнии, натрапливости и дори остри психози. Трудно е да ограничим някои конкретни състояния, защото реално кризисните ситуации биха могли да отключат почти всякакви страдания.

- Как се отразява съкращението на персонал на работодателите и на потърпевшите? Ще навреди ли това на последващите им работни отношения когато кризата премине?

- В работни колективи, в които наблюдаваме сплотеност, не биха се очаквали сериозни сътресения. Мениджъри, които са лидери, могат да използват ситуацията дори в плюс към фирменото развитие, тъй като ще отличат кои служители са лоялни, ще наблюдават реакциите им. За всеки директор това е един тест за психическа издържливост, както към служителите, така и към самия него. Спрямо подчинените кризата е по-неблагоприятна, тъй като техните финансови възможности са по-ограничени. Често се налагат съкращения, които биха могли да доведат до ненавист към работодателя, когато не се вложи разбиране към създалата се ситуация. Трудно е да се каже дали тази пандемия ще увреди или заздрави работния дух на корпорациите, тъй като всяка една пулсира с различна честота. Но и за мен, като психолог, ще бъде интересно да наблюдавам този психологически експеримент.

- В момента хората са принудени да променят трудовите си компентенции и да работят срещу ниско заплащане, често на работни позиции много под техните възможности? Как това се отразява на самочувствието им?

- Разбира се, една такава ситуация би могла сериозно да подкопае самочувствието на всеки човек. Колкото по-дълго сме се борили и усъвършенствали в работата, толкова по-трудно приемаме краха. Реално това ще е изпитание за успешните и абмициозни хора, които губят позиции и влияние на трудовия пазар. За хора, които не са постигнали сериозни успехи, пандемията не носи някакви различни усещания. Искам да дам и една по-позитивна опорна точка, а именно, че във времена на кризи се раждат великите идеи и успешните проекти. Така че, дори и временно да трябва да работим нещо по-малко престижно от очакванията ни, това може да ни донесе успехи за напред.

- Каква е ролята на страха по отношение на това дали трябва да напуснем работа или пък да останем въпреки създалите се негативни обстоятелства? Какво бихте посъветвали хората да направят?

- Страхът е едно от негативните чувства, които ни сковават и не ни дават да вървим напред. Аз винаги съветвам клиентите си да претеглят плюсове и минуси, когато взимат решения. Важно е да го направят на лист хартия, а не в главата си, за да могат да видят реално ситуацията, а не да се лутат в мисли. Това, което е не по-малко важно е да се отървем от страха и гнева. Запомнете само едно - няма грешни решения. Щом в този момент имате съответната потребност, то това е най-доброто за вас. Моят съвет е да не се отчайваме! Няма ситуация без изход.

- Ваши клиенти имат ли проблеми по отношение на работата им в пандемията?

- Да, много мои клиенти останаха временно, а някои и постоянно без работа поради създалата се ситуация. Въпреки това обаче, аз взех решение за себе си да провеждам безплатни консултации, за хора в нужда, които нямат финансова възможност. Искам да използвам възможността да призова нашите читатели да помогнат с каквото могат на нуждаещи се. Това е сигурният път към душевното лечение.

- Как да реагират работодателите психологически към своите подчинение в такива кризисни моменти?

- Изключително важно е да проявяват състрадателност и разбиране към потребностите на служителите си. Добрите лидери подкрепят, а не съдят и унижават. В този момент би следвало работодателите да помислят как да стабилизират бизнеса си, без това да уврежда живота на други хора. Чисто психологически могат да се опитат да приобщят колектива, вкарвайки го в модела на семейна общност. Все пак и най-добрите семейства страдат понякога, нали?

- Как може да се отрази липсата на отпуска през летните месеци на служителите поради пандемията?

- Вероятно ще е трудно хората да се адаптират към идеята, че ще работят през летния сезон, тъй като за повечето това е промяна на стереотипа, а към промените се адаптираме по-тромаво. Възможно е да се стигне до състояния известни като бърнаут. Хубавата новина е, че ние, психолозите, бързо можем да тушираме тези вредни симптоми на изтощение и психически стрес. Дори в нашето сдружение KeLi Psychological Academy разработихме авторски пакет за корпорации, с който подкрепяме родния бизнес по пътя към техните работни цели.