Птицевъдите пред стачка, искат държавна помощ

Икономика
14:38 - 22 Март 2022
1265
Птицевъдите пред стачка, искат държавна помощ

Птицевъдите обявиха стачна готовност, ако не бъдат подпомогнати от държавата. Асоциацията на промишленото птицевъдство утре ще преговаря с аграрния министър Иван Иванов секторът да получи поне 40 милиона лева и да бъде включен в Covid мерките.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство заявяват, че няма адекватни държавни мерки за подпомагане на сектора, който е с най-голям дял в животновъдството по обороти и внесени данъци. Секторът работи на загуба и продава продукцията си под себестойност, заяви за БНР Даниел Божанков, председател на асоциацията на птицевъдите. И поясни за загубите в сектора.

„За миналата година загуби от 80 милиона лева за сектор птицевъдство. Причината, по която ще се срещаме с министъра утре и по която сме готови да протестираме, е, че от 2020 година досега сектор птицевъдство не е подпомаган по абсолютно никакъв начин. Това е дискриминационно отношение към нашия сектор“.

Птицевъдите посочват, че над 100% са поскъпнали фуражите, които формират 70 на сто от себестойността на продукцията им, секторът отчита огромна междуфирмени задлъжнялост, а това води до риск от невъзможност за задоволяване на населението от птичи месо и яйца, коментира Даниел Божанков.

Той посочи исканията на сектора: „Ние настояваме поне 50 % от загубите да бъдат възстановени под формата на държавна помощ или да бъдем включени в Covid мерките“.