Птичи грип в Плевен! Убиха 330 000 пилета

Общество
13:05 - 23 Февруари 2021
1305
Птичи грип в Плевен! Убиха 330 000 пилета

В област Плевен наскоро е бил установен случай на птичи грип и се е наложило близо 330 000 птици да бъдат умъртвени. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия - Разград. Комисията препоръча да се предприемат мерки за биосигурност в птицевъдните обекти, да се правят вирусологични изследвания, да се упражнява постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти.

Областната дирекция да изпрати запитване до Министерството на земеделието за програми за финансиране изграждането на площадки за събиране и съхранение на оборски тор за времето до използването му за наторяване на земеделски земи.

Това реши на свое онлайн заседание Областната епизоотична комисия. Заседанието бе ръководено от областния управител Гюнай Хюсмен. Идеята е програмите да бъдат насочени, както към земеделските производители, така и към общините.

Комисията реши да бъдат свикани общинските епизоотични комисии във всички общини от областта, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на заболяването птичи грип.

На заседанието бе решено още, че не бива да се допуска домашните птици да излизат извън дворовете и да имат контакт с диви пернати. При поява на каквото и да е заболяване или смърт на птици, е задължително незабавно да бъде уведомен обслужващият съответното стопанство ветеринарен лекар или кметът на населеното място.

Комисията препоръча ловци, дивечовъди, биолози, еколози и други да следят и да уведомяват ветеринарномедицинските специалисти за промяна в поведението на птиците и смъртност. При това трябва да се ползват предпазни средства и да се поддържа стриктна хигиена при контакт с умрели птици и такива с променено поведение.