Птичи грип върлува сред диви животни в Южна Америка

Болестта, която някога до голяма степен беше ограничена до птиците, изглежда се разпространява и сред бозайниците

Новини
21:22 - 13 Март 2024
1358
Птичи грип върлува сред диви животни в Южна Америка

Смъртоносният щам H5N1 на птичия грип се разпространява по-агресивно от всякога сред диви птици и морски бозайници, след като беше засечен за пръв път в Южна Америка през 2022 г., предаде Ройтерс, като цитира осем учени. 

Болестта, която някога до голяма степен беше ограничена до птиците, изглежда се разпространява и сред бозайниците. Този щам вече е убил няколко делфина в Чили и Перу, около 50 000 тюлени и морски лъвове, както и при поне половин милион птици. За да потвърдят предаването между бозайниците, учените вероятно ще трябва да тестват инфектирани живи животни.

"Доста е трудно да се обяснят някои от тези големи гнезда на зараза и измиране без разпространение от бозайник на бозайник", посочи Ричард Уеби, който е вирусолог в Детската болница "Сейнт Джъд" в Мемфис.

Щамът е открит при десетки видове птици, включително някои мигриращи, които могат да го разпространят извън региона. Със засилването на климатичните промени, животните ще бъдат принудени да се придвижват в нови територии, като се смесват помежду си и вероятно ще увеличат възможностите за последващи мутации на вируса.