Птиците умират от новата 5G мрежа (ВИДЕО)

Актуални новини
15:59 - 30 Май 2019 (обновена)
10882
Птиците умират от новата 5G мрежа (ВИДЕО)

Стотици птици паднаха от небето в Хага, Холандия, по време на експеримент с новата 5G мрежа. По време на теста е изпробван нейният обхват и дали новата безжична технология ще вреди и на хората.

В началото загинали само няколко птици, но когато това се случило с още 150 пернати, които паднали в обществения парк, хората започнали да се чудят какво е убило тези 297 птици в Хага. По същото това време се появила антена на покрива на една сграда, която била тествана, точно когато птиците започнали да падат от небето.

В същото време е забелязано, че патици си гмуркали главите под водата, сякаш за да избегнат излъчването, докато други отлетели до друг водоем.

Тази информация бе споделена от Йохан Куле в неговия профил във Facebook.

„Междувременно получих още информация за края на октомври (2018 г.) и установих, че птиците наистина крадeн от енергетика са жертви на експеримента“, пише Куле.

A по време на тестването на 5G мрежата е било забелязано странно поведение на крави. Става дума за експеримент в Грьонинген, когато цялото стадо крави се озовало в канал. Оказва се, че мрежата 5G въздейства негативно и върху хората, както преди това предупредиха експертите.

У нас също се подготвя тест на новата технология. "Теленор" ще демонстрира приложението ѝ по иновативен начин в различни области  от реалния живот, стана ясно от думите на главният изпълнителен директор на телекома Джейсън Кинг.

От изявлението му става ясно, че компанията вече е подала в Комисията за регулиране на съобщенията заявление за временно ползване на спектър за тест на 5G технологията.

„Високоскоростните мобилни мрежи са ключова предпоставка за конкурентоспособността на световния пазар. Освен в пъти по-високата скорост и по-високия капацитет на мрежата, 5G ще даде възможност за създаване на нови начини за комуникация, нови услуги и дори нови бизнес модели“, каза Джейсън Кинг

От Комисията за регулиране на съобщенията потвърдиха, че работят върху модел за определяне на икономически обосновани такси за необходимия спектър за внедряване на 5G технологията у нас. Ако той бъде приложен, цените на честотите ще достигнат средноевропейските нива.

"Това от своя страна ще ще ускори инвестициите в мобилната мрежа през 2020-2023, в това число и 5G. Подобна стъпка ще доведе до социално-икономически ползи за държавата и обществото", заяви Михаела Калайджиева, главен директор "Корпоративна политика" в агенцията.