ПУ „Паисий Хилендарски“ си избира ректор

525 делегати от 9 факултета избират и нов Академичен съвет

Новини
14:06 - 22 Май 2023
1839
ПУ „Паисий Хилендарски“ си избира ректор

Общото събрание на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще избира ректор и академичен съвет на висшето училище с мандат за следващите 4 години (2023 - 2027 г.).

В процедурата по избора ще вземат участие 525 делегати, сред които има представители на всички 9 факултета, както и на двата филиала в Смолян и Кърджали.

Издигнати са три кандидатури за ректор. Досегашният ректор проф. Румен Младенов е номиниран от Общите събрания на 5 факултета, на студентите и докторантите и от Филиалния съвет на филиал Кърджали. 

Самостоятелни кандидатури са издигнали доц. Атанас Владиков от Факултета за икономически и социални науки и доц. Теодора Филипова от Юридическия факултет.

Делегатите на Общото събрание трябва да изберат и нов Академичен съвет. Ще бъде гласуван и нов състав на Контролния съвет към университета.

Сред делегатите на Общото събрание са 420 представители на академичния състав, от които 295 са хабилитирани и 125 - нехабилитирани преподаватели, 94 представители на студентите и докторантите и 11 представители на административния персонал. Присъствието на две трети от всички делегати е необходимият кворум за провеждането на избор.

Общо събрание на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ се провежда в Спортната зала на висшето училище на бул. "България“ № 236 А.