Пучдемон се завръща в Испания и очаква арест

ЕС
16:11 - 07 Август 2024
567
Пучдемон се завръща в Испания и очаква арест

Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон каза в сряда, че се завръща след седем години в самоналожено изгнание в Испания, където вероятно ще бъде арестуван заради ролята си в кандидатурата на региона за независимост през 2017 г, предава "Ройтерс".

Неговият арест и евентуално лишаване от свобода, преди да бъде изправен пред съда, може да отприщят нови сътресения в Каталуния и да развалят крехката коалиция, ръководена от социалистите, управляваща Испания, която разчита на твърдолинейната партия "Жунтс" на Пучдемон да приеме законодателство.

Като условие, поставено от "Жунтс" за законодателната му подкрепа за правителството на социалистическия премиер Педро Санчес, парламентът на Испания одобри през май закон за амнистия, целящ да позволи завръщането на Пучдемон от Белгия чрез отмяна на съдебни процедури срещу стотици сепаратисти, замесени в незаконния референдум в Каталуния през 2017 г.

Но Върховният съд на Испания каза миналия месец, че амнистията не трябва да се прилага за обвинение в злоупотреба срещу Пучдемон и потвърди заповедта за арест, срещу която е изправен.

Въпреки това Пучдемон каза, че остава ангажиран да присъства, когато каталунският парламент ще положи клетва за новия лидер на региона след изборите през май, на които Пучдемон завърши втори.

В сряда Пучдемон каза, че ще удържи на думата си и ще бъде в Барселона в четвъртък.

"Започнах обратното пътуване от изгнание", каза той във видео, публикувано на X, добавяйки, че възнамерява да присъства на сесията в четвъртък, която е готова да назначи социалиста Салвадор Иля за нов президент на Каталуния, слагайки край на повече от десетилетие на сепаратистки правителства.

Поддръжниците на Пучдемон планират да се съберат и да го приветстват в четвъртък сутринта на авеню в Барселона близо до регионалния парламент, подготвяйки сцената за потенциално драматичен арест, наблюдаван от репортери и минувачи.

Нито Пучдемон, нито "Жунтс" в сряда казаха дали той вече е влязъл в Испания.

Във видеообръщението Пучдемон каза, че арестът му би бил незаконен и произволен.