Пукнат язовир заплашва да потопи Земен

Следят водоема постоянно с оглед да не се пробие стената

Новини
12:50 - 09 Септември 2024
2686
Пукнат язовир заплашва да потопи Земен

Община Земен няма проблем с питейната вода, тъй като в района има няколко големи водоизточника. Това увери Иван Иванов - специалист "Отбранително-мобилизационна подготовка" към общинската администрация по време на заседание Областния съвет за намаляване на риска от бедствия в Перник, съобщава БТА.

Той посочи, че в града се работи и по завършването на водния цикъл.

Иванов обаче обърна внимание на водоем, който представлява потенциална опасност. "Основният проблем за нас е наличието на

един язовир над града, който има компрометирана стена.

Ние го държим на ниво минимум с отворени изпускателни кранове. Следим го постоянно с оглед да не се пробие стената и съответно да направи щети. Поречието му върви надолу през града. Проблемът е сериозен и имаме проект, който трябва да се финансира", обясни той.

По негови думи това налага постоянно да се следят и изпълняват указанията на главна дирекция "Надзор на язовирните стени съоръженията към тях".

Иванов отбеляза, че общината има и други проблеми, свързани с речните корита и деретата. Той посочи, че коритото на реката в землището на Земен е чисто, но в участъка между града и с. Жабляно са паднали около 6-7 големи дървета, които трябва да се отстранят. "Има дерета, например в местността "Буковец" над Земен, чиято вода по канализация се отвежда по канали в река Струма. Там също има затлачване и трябва почистване. В с. Елов дол има едно частично дере в м. "Падина" и проект за изграждане на канал за отвеждане на водата в р. Светля. Дерето в с. Дивля е добре почистено, но остават 50 метра, за да се преведе в много добро състояние", отчете той.