Пукнатина изникна в магнитното поле

Мистично рядко синьо сияние освети Северния полюс

Мистика
12:59 - 25 Февруари 2020
6264
Пукнатина изникна в магнитното поле

Рядко явление освети Северния полюс на 18 февруари тази година. В резултат на  пукнатина, образувана в магнитното поле на Земята, сиянието (Аврора борелис) се появява в синьо, а не в традиционно зелено или червено.

Наблюдавано е от норвежките Лофотенски острови. Цялото шоу продължава около два часа, през които над планините Рейн цялото небе се сменя в красива смес от цветове: пъстра гама от бледо зелено до лилаво.

При Синята Аврора електроните от космическия дъжд възбуждат кислородни молекули. Синият цвят се получава от наличието на азот на над 400 километра надморска височина. Постепенно синият цвят на сиянието преминава в традиционно зелен, но продължава да изненадва формата на Аврора борелис – сиянието блести под формата на арка, която сякаш нарочно е изградена от човешка ръка на северното небе.

Северните сияния възникват по продължение на овални зони, разположени на 23 градуса от геомагнитните полюси. Този обсег е известен като овала на полярното сияние. Поясът е по-широк от нощната страна на Земята, отколкото от дневната. Ширината на пояса от Овала на Северното сияние през нощта достига до 600 километра. Този красив спектакъл не е само за ескимосите и лапландците. Той изненадва и хората в по-малките ширини. Известен е само един случай, когато полярното сияние е било наблюдавано на екватора. Дори на ширината на Москва (55.75 градуса с.ш.) полярните сияния се наблюдават веднъж на 10-15 години.

По протежение на овалните зони съществува ивица на непрекъснато светене с неголяма интензивност, в която понякога възникват 2-3 реда светещи дъги, които се простират на хиляди километри. Тази спокойна фаза предшества бурната проява на фееричното полярно сияние. Полярното сияние се наблюдава не само на нашата планета, но и на други планети на Слънчевата система, където има магнитосфера. Сияние около магнитни полюси е наблюдавано на Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.