Пулмолог към феновете: Поне 2 седмици след мача не се срещайте с възрастни

У нас
17:42 - 01 Юли 2020
3257
Пулмолог към феновете: Поне 2 седмици след мача не се срещайте с възрастни

Бих искал да се обърна към феновете на двата отбора, които ще играят довечера. Уважаеми приятели, отговорността е голяма! На това, на което ще присъствате, ще има поне 200 заразени човека. Може би няма да имат симптоми, но ще бъдат сред вас. Моля ви поне 2 седмици след това събитие избягвайте да се срещате с възрастните ви родители и с хора с хронични заболявания”. Това заяви в предаването „Плюс-минус" по Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев.

От 19:15 часа 12 000 души ще могат да гледат Купата на България по трибуните на Националния стадион "Васил Левски". Привържениците на ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив) ще бъдат разпределени по равно в секторите. 

Сутринта премиерът Бойко Борисов призова привържениците на двата клуба, които ще спорят на финала за Купата на България днес, да бъдат през седалка и с маски на стадиона. "Жестът, който правим да се порадват на това, за което са зажаднели, нека да ни върнат с разбиране и внимание, не след това да получаваме упреци и да затворим присъствието на зрители на първенството. Като българи да дадем примери, че можем да го правим", заяви премиерът.

"Здравният министър да отиде на мач и лично да контролира на място, щом се обажда", заръча премиерът.

„Искам да апелирам, да имаме отношение към всичко, което може да доведе до пик на заразени”, заяви още Симидчиев.

По думите му 4-5% от тестовете, които се правят, са положителни. Той обясни, че PCR тестът е изключително прецизен. Най-често се взимат проби от носа или горните дихателни пътища. Шансът вирусът да не бъде хванат оттам е 30%.

„Когато един тест е бил положителен, а по-късно стане отрицателен, това може да е не, защото пациентът се е излекувал, а защото е слязъл по-ниско в дихателната система в белия дроб”, заяви д-р Симидчиев. По думите му тестовете на белите дробове се правят от пулмолози, само в случаи, когато има някакви съмнения.

Д-р Александър Симидчиев коментира, че голяма част от новооткритите случаи са на база увеличените тестове. Това са хора, които са положителни, не говорим, че са болни. От тестовете, които се правят, трябва да е ясно колко от тях са на база симптоми, контактни или на такива, които са отишли доброволно да се тестват.

"PCR тестът е изключително прецицен. Той се прави тест от носа или гърлото, но ако вирусът е слезнал надолу, в долните дихателни пътища, може да не се хване по този начин", обясни специалистът. "Основната част от диагностиката е клинична. Болестта не е само един тест", заяви още д-р Симидчиев.

Специалистът каза, че у нас има около 40 000 са броя на леглата. 400 пациенти с коронавирус са хоспитализирани. Затова към момента няма нужда от повече легла. Има нужда от това обаче да се подпомогнат медиците, които твърде много време работят и карат дълги смени.

"Има нужда от подсилване на процедурите в болниците, за да не се заразяват тези, които се грижат за пациентите. Чувства се едно професионално прегаряне", обясни Симидчиев.

"Дисциплината е нещо, което се налага отвън. Аз апелирам за нашата вътрешна отговорност, така няма да има нужда някой да ни налага. Трябва да имаме отговорност като общество", коментира още д-р Симидчиев.

Във връзка с опасенията, че през есента ще има нов бум на коронавирус, той каза, че още отсега трябва да се обмисли как да се раздели потокът от хора в болниците, за да не се получи "омешване на вируси". Проблемът може да се получи при симптом с температурата - дали това е обикновен грип или коронавирус.